Zijn ‘oases’ perfecte upgrade voor koude en kille Stadsplein?

AMSTELVEEN – In Amstelveen heerst al langer onvrede over de manier waarop het Stadsplein is ingericht. AAN! hield een enquête onder haar lezers. De reacties liegen er niet om, zo zei iemand: “Het is een koud, kil en tochtig plein. Er is niets gezelligs aan.”

Een ander vertelde: “Ik vind ’t veel te groot en sfeerloos met al die tegels en hoge gebouwen.” ‘Sfeerloos’ was een woord dat door velen wordt gebruikt om het plein te omschrijven.

Om van het Stadsplein een bruisende plek te maken die voor heel Amstelveen aantrekkelijk is, hebben ontwerper Han Schooneman en marketeer Hans Breuker de handen ineengeslagen.

Japanse theetuin met rots en waterval

Anderhalf jaar geleden diende het duo al een eerste plan in bij de gemeente. Schooneman ziet graag dat er geïnvesteerd wordt in flexibele, verplaatsbare elementen voor het plein. “Wij noemen dat oases. Dingen die je neerzet en die je ook weer weg kan halen als dat nodig is. En dat alles in combinatie met wat hier op het plein gebeurt. Niet alleen de horeca, maar ook de muziekschool en de Schouwburg.”

Breuker vindt het vooral belangrijk dat op het vernieuwde Stadsplein straks echt iets te doen en te beleven valt. “Ik ben marketeer dus ik denk in doelgroepen. Welke doelgroepen willen hier komen? Wat mis je nu? Volgens mij mist de beleving. Een geweldige Japanse theetuin met een rots en waterval, daar wil je zitten. Dat creëert leven op zo’n plein.”

Dat Breuker en Schooneman al anderhalf jaar in de wachtkamer zitten, is volgens wethouder Herbert Raat niet zo gek. De planvorming voor het Stadsplein is uitgesteld vanwege de coronacrisis, maar er is nu licht aan het einde van de tunnel. “Dus nu is de tijd weer gekomen om vooruit te kijken en om daar dingen te gaan ontwikkelen,” aldus de wethouder.

Niet te lang wachten

Voor die ontwikkeling kijkt Herbert Raat niet alleen naar de plannen van Han en Hans, maar ook naar andere initiatieven. De gemeente wil niet al te lang wachten met het vernieuwen van het Stadsplein. “Wat mij betreft volgend jaar. Dat moet keurig via begrotingen geregeld worden. Ik denk dat dat dan niet één ding moet zijn, maar dat het meerdere dingen moeten zijn.”

AANRADERS