HomeAmstelvenersZijn deze zeecontainers de heilige graal tegen de geluidsoverlast van Schiphol?

Zijn deze zeecontainers de heilige graal tegen de geluidsoverlast van Schiphol?

SCHIPHOL – De gemeente Haarlemmermeer en de TU Delft zijn maandag van start gegaan met een proef voor geluidsarm bouwen tegen vliegtuigoverlast. Zo’n 120 zeecontainers stellen de komende twee jaar een woonwijk voor, onder een aanvliegroute van Schiphol. Met de opstelling van de containers willen de onderzoekers erachter komen of er met minimale overlast in de buurt van Schiphol gewoond kan worden.

De containers worden op een bepaalde manier geplaatst, met materialen en constructies die ervoor moeten zorgen dat de geluidsoverlast afneemt. Er komen geen mensen in het containerdorp te wonen.

Daarvoor in de plaats gebruiken de onderzoekers microfoons om verschillende opstellingen en bouwtechnieken op de proefplek met elkaar te vergelijken. De overlast bij de zogenaamde geluidadaptieve woningen moet zowel binnen als buiten in de tuinen afnemen.

Onderzoeker Martijn Lugten legt uit hoe hij de komende twee jaar te werk gaat:

Slaagt de proef, dan wil de Haarlemmermeerse wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw en Luchthavenzaken een echte woonwijk laten bouwen, door gebruik te maken van dit geluidadaptieve bouwen. Nobel houdt er dan rekening mee dat de strenge eisen tegen geluidsoverlast versoepeld kunnen worden.

Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat mocht de proefopstelling ceremonieel openen door een lintje te knippen. Een deel van de omwonenden van Schiphol, maar ook milieuorganisaties, de Partij voor de Dieren en GroenLinks in de Tweede Kamer zouden haar het liefst een streep zien zetten door de groeiplannen van de luchthaven, of liever nog, Schiphol laten krimpen.

Volgens Barbara Visser lost krimp het geluidsoverlastprobleem niet op:

Vissers voorganger Cora van Nieuwenhuizen kondigde in 2019 aan dat Schiphol extra vluchten moet verdienen door de hinder te laten afnemen, als ze wil groeien. Het geluidadaptief bouwen staat hier echter los van, legt Schiphol-directeur Dick Benschop uit.

Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS