HomeAmstelvenersRussische Amstelveense start inzamelingsactie voor Oekraïne

Russische Amstelveense start inzamelingsactie voor Oekraïne

AMSTELVEEN – Haar telefoon staat roodgloeiend en om de haverklap loopt ze naar de voordeur om weer een donatie in ontvangst te nemen. In het dagelijks leven runt de Russische Emma Madverdorsky uit Amstelveen een massagesalon, maar deze dagen is ze vooral druk met haar inzamelingsactie voor hulpbehoevende Oekraïners. 

Haar kleine appartement is inmiddels tot de nok toe gevuld met allerhande spullen. Zelfs in de badkamer staan voorraden te wachten op transport naar het Oost-Europese land. Dat het zo’n succes zou worden, had Emma niet verwacht, vertelt ze voor de camera van mediapartner NH Nieuws.  “Ik dacht dat er alleen mensen zouden komen die ik ken, maar er komen er veel meer.” 

Emma somt op wat er tot nu toe zoal is gedoneerd: “Medicijnen, een EHBO-doos, alcoholdoekjes, antibiotica, paracetamol, ibuprofen voor kinderen, tandenborstels.”

Oekraïense vriendin

Emma krijgt hulp van haar Oekraïense vriendin Olga Bielkina, die al een tijd in Nederland woont. “Die steun betekent heel veel voor ze”, zegt Olga over de donaties voor haar landgenoten. Olga maakt zich vooral zorgen over haar familie en vriendin. 

“Kijk naar de mensen… Het is een puinhoop. Mensen weten niet waar ze moeten wonen of naartoe moeten vluchten. Mijn vrienden in Kiev blijven gewoon, maar het is niet veilig.” Haar broer vecht bovendien in het Oekraïense leger, en loopt dus extra risico. “En ik kan hem niet direct bereiken.”  

“Ze schaamt zich dat ze hiernaartoe komt, ze wil bij haar familie blijven en vechten”

Olga Bielkina

Eén van Olga’s vriendinnen is momenteel onderweg naar Nederland. “De files waren zo lang dat ze drie dagen met haar zoon in de auto heeft staan wachten voor de grens.”

Hun besluit om Oekraïne te verlaten, is volgens Olga niet eenvoudig geweest. “Ze schaamt zich dat ze hiernaartoe komt, ze wil bij haar familie blijven en vechten, maar haar kind heeft al PTSS. Hij wordt ’s nachts schreeuwend wakker.” 

Transport

Een deel van de goederen wordt door hulporganisaties als het Rode Kruis naar Polen of Oekraïne gebracht. Toch nemen de Oekraïeners het heft ook in eigen hand, vertelt Emma. “Mensen uit Oekraïne komen zelf naar Nederland om de spullen op te halen, en brengen het dan naar de Pools-Oekraïense grens.” 

Vandaag is de laatste dag dat er spullen bij Emma kunnen worden ingeleverd. Het adres daarvoor is Buitenplein 26, in Amstelveen.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS