HomeSchipholWoensdag besluit over bouw duizenden studentenwoningen in vliegtuigherrie

Woensdag besluit over bouw duizenden studentenwoningen in vliegtuigherrie

Mag een leegstaand kantoorgebied in de wijk Kronenburg in Amstelveen onder de rook van Schiphol worden omgetoverd tot een woonomgeving voor duizenden studenten? Dat is de vraag waar de Raad van State zich sinds 15 februari over buigt. Na twee maal uitstellen, volgt woensdag de uitspraak.

De Amstelveense gemeenteraad stemde juli vorig jaar in met het plan om 2.500 studentenwoningen en 1.500 kortetermijnwoningen te bouwen in het gebied, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) is ervoor gaan liggen vanwege vliegtuiglawaai. De nieuwe studentencampus sluit aan op de bestaande studentencampus Uilenstede, die slechts tientallen meters verderop ligt.

‘Geen gezonde plek’

Het ministerie van I&W laat in haar betoog vooral weten zich strikt aan het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol (LIB) te willen houden. Daarin is Kronenburg aangewezen als een gebied waar geen woningen mogen worden gebouwd.

“Het besluit is er om inwoners rondom de luchthaven te beschermen qua gezondheid en tegen geluid. Dit is geen gezonde plek om te wonen”, aldus het ministerie. Als hier al een uitzondering op wordt gemaakt, mag het volgens het ministerie gaan om slechts 25 woningen. 

“De zorgen waren nog nooit zo groot”

Studentenhuisvester DUWO

De gemeente Amstelveen voert aan dat ‘we nu echt iets moeten gaan doen aan de woningnood’. Zij vindt dat het plan wel binnen de kaders van het LIB passen, omdat er meerdere bouwplannen onder één bestemmingsplan vallen. Een maximum van 25 woningen in het hele gebied klopt dan niet.

Studentenhuisvester DUWO sterkt het betoog van de gemeente door vanuit de studenten te spreken, de mensen om wie het volgens de organisatie écht gaat. De woningbouw in Kronenburg is volgens DUWO ‘noodzakelijk’. “Studenten voeren op dit moment een strijd voor goede en betaalbare studentenwoningen. De zorgen waren nog nooit zo groot”, hebben de studenten DUWO toevertrouwd.

Om deze strijd zichtbaar te maken, hielden studenten op de dag van de zitting een protestmars. De uitspraak wordt woensdag om 10.15 uur gedaan en is te lezen bij NH Nieuws.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS