Home Onderwijs Wethouder ziet niets in Rotterdams model terugbetalen slachtoffers toeslagenaffaire

Wethouder ziet niets in Rotterdams model terugbetalen slachtoffers toeslagenaffaire

AMSTELVEEN – Wethouder Marijn van Ballegooijen ziet er niets in om net zoals de gemeente Rotterdam schulden over te nemen van slachtoffers van de toeslagenaffaire. “Het gaat in Rotterdam slechts om één procent van de gedupeerden en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) raadt ook af om het te doen,” vertelde de wethouder in de commissie Burgers en Samenleving naar aanleiding vragen van Wil Roode van de SP.

Volgens Van Ballegooijen is de Rotterdamse constructie ook een beetje raar. De gedupeerden krijgen hoe dan ook hun geld van het rijk: “Als elke gemeente op hun eigen manier omgaat met de schulden, dan maakt het dat het nog ingewikkelder. En het zorgt voor rechtsongelijkheid in Nederland.”

Bij de gemeente Amstelveen waren in eerste instantie 100 gedupeerden van de toeslagenaffaire bekend. Sinds echter bekend is dat (mogelijk) 30.000 euro wordt uitgekeerd is het aantal aanmeldingen verdubbeld naar 200. Deze mensen moeten allemaal getoetst worden. Bij de helft blijkt dan ook weer dat zij geen slachtoffer zijn.

Van Ballegooijen stelt dat Amstelveen er alles aan doet om daadwerkelijk gedupeerden te helpen. ,,We geven extra bijzondere bijstand zodat deze mensen uitgaven kunnen doen die ze nodig hebben. Maar ook voor de jeugd bieden we oplossingen in het kader van de jeugdzorg. We hebben een keer woonurgentie verstrekt en geven ook juridisch advies en ondersteuning. Op allerlei manieren proberen we de mensen te helpen.”

De wethouder uitte wel zijn zorgen over de manier van communiceren van de SP naar aanleiding van de individuele casus die in de commissievragen was verwerkt. Door de media op te zoeken en te zeggen dat het meldpunt voor de gedupeerden niet genoeg ondersteunt ontstaat volgens hem een verkeerd beeld: “De slachtoffers van deze affaire zijn echt geschonden dus ik begrijp dat er wantrouwen is richting de overheid. Als de SP dan stelt dat ons meldpunt niet werkt is dat verkeerd. Dat ondermijn goede hulpverlening.”

Van Ballegooien voegde nog toe dat hij het onjuist vindt dat een individuele cliëntondersteuner van het gezin haar positie als raadslid gebruikt om voor dat gezin op te komen. “Als gezinnen niet tevreden zijn met de overheid is daar de klachtenprocedure, de ombudsman of uiteindelijk de rechter voor.”

SP-lid Roode mocht vanwege de vastgelegde vergaderprocedure niet meer reageren maar beloofde om nog zeker terug te komen op dit onderwerp.

Mobiele versie afsluiten