HomeAalsmeerWereldwijd vraag naar Oekraïne-tulpenbol uit Aalsmeer, maar bestaat die wel?

Wereldwijd vraag naar Oekraïne-tulpenbol uit Aalsmeer, maar bestaat die wel?

AALSMEER – Van Canada tot Litouwen en van de Verenigde Staten tot Frankrijk: een Aalsmeers bedrijf zet wereldwijd onbedoeld mensen op het verkeerde been met een tulp in de kleuren van de Oekraïense vlag. Ze melden zich bij bloemengroothandel Hoven & De Mooij met de vraag of ze de bollen kunnen bestellen, maar bollen waar geel-blauwe tulpen uitkomen, bestáán helemaal niet.

Al snel nadat de groothandel begin maart via Facebook wereldkundig maakt de geel-blauwe Tulipa Ukraine in het assortiment op te nemen, krijgt het een stortvloed aan verzoekjes en vragen. Of de bollen naar de Verenigde Staten kunnen worden verscheept, waar de bollen in Litouwen te koop zijn, en of ze direct bij de groothandel gekocht kunnen worden.

Het bedrijf moest zo vaak ‘nee’ verkopen, dat het heeft besloten iedere reactie van hetzelfde antwoord te voorzien: “Deze tulpen zijn van nature wit, zodra ze uit de bol komen en zijn geselecteerd, krijgen ze een speciale kleurbehandeling. We verkopen deze bloemen aan bloemenexporteurs in Nederland, dus niet direct aan winkels in het buitenland.”

“Nederlanders vinden geverfde bloemen over het algemeen niet mooi”

Peter Vrouwe, relatiemanager Hove en de mooy

Mensen die geïnteresseerd zijn, krijgen het advies hun lokale bloemist te vragen het aan de leverancier te vragen, die het dan weer aan de exporteur kan vragen. “Het is een lange keten”, bevestigt Peter Vrouwe, relatiemanager van Hoven & De Mooij. De ins en outs van de speciale kleurbehandeling behoren tot het geheim van de smid, maar hij wil best het een ander vertellen over de geverfde bloemen.

Regenboog-collectie

“Het is een naturel product”, zegt hij over de geverfde bloemen die het bedrijf verkoopt. Behalve tulpen zijn dat onder meer rozen en gerbera’s. Zodra ze uitkomen worden ze dus geselecteerd en volgt de gewenste kleurbehandeling. Een specialiteit van het bedrijf is de regenboog-collectie (zie foto hieronder). Of er misschien een kleurstof in de bloem wordt geïnjecteerd? “Dat klopt wel ongeveer, ja.”

Regenboogrozen van bloemengroothandel Hoven & De Mooij

Het grootste deel van de geverfde bloemen die het bedrijf verkoopt, vindt haar weg naar het buitenland. Daaronder is ‘een grote afnemer in Duitsland’, vertelt Vrouwe, waar de geel-blauwe Oekraïne-tulpen als warme broodjes over de toonbank zouden gaan.

Keukenhof

In Nederland loopt het vooralsnog geen storm, onder andere omdat de bloemist op de hoek ze nog niet massaal aanbiedt. “Nederlanders vinden geverfde bloemen over het algemeen niet mooi”, vertelt Vrouwe. “We merken dat de consument deze [red. de Oekraïne-tulp] wel wil hebben, maar wij verkopen niet aan particulieren.”

Dat ziet hij onder andere in de Keukenhof, waar het paradepaardje van de groothandel deze weken staat te shinen tussen zeven miljoen andere bloemen. “Daar lopen de consumenten, dan merk je dat ze ‘m wel zouden willen kopen.” 

Tussenlanding

Af en toe maakt hij een uitzondering. “Iemand wilde een grote bos meenemen voor een Oekraïense vluchteling in Ierland, en moest toch een tussenlanding op Schiphol maken, dus besloot even langs te komen.” 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS