HomeAmstelvenersWeinig zorgen over blauwalg bij zwemmers in kanovijver: "Ik zie het niet"

Weinig zorgen over blauwalg bij zwemmers in kanovijver: “Ik zie het niet”

Zongenieters die gisteren bij de kanovijver in het Amsterdamse Bos neerploften, konden het niet laten om stiekem een duik te nemen. Dit wordt eigenlijk afgeraden, omdat er blauwalg is aangetroffen in het water.

Een zongebruinde man langs de waterkant kijkt naar zijn zoons die lachend vanaf een luchtbed het water in springen.”Het was eigenlijk de bedoeling dat we niet zouden gaan zwemmen, maar je houdt het niet tegen met kinderen”, zegt hij tegen NH Nieuws. De man is zich bewust van de gevaren van blauwalg. “We zorgen ervoor dat ze het water niet binnenkrijgen.”

Blauwalg is een bacterie die baat heeft bij warm weer. Als er te veel blauwalg in natuurwater zit ontstaan groen-blauwe plakkaten op het water. Hier komt een vieze geur vanaf. Mensen die in aanraking zijn gekomen met blauwalg kunnen last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Ook treden vaak klachten als hoofdpijn en maag- en darmklachten op. In aanraking geweest met blauwalg? Spoel je dan goed af onder de douche. Op deze website wordt bijgehouden in welk natuurwater blauwalg is gevonden. 

Een andere badgast vindt het advies een beetje overdreven. “Andere jaren zag je de blauwalg echt goed. Je rook het bijna. Nu zie ik niks”, zegt de man koeltjes. De man moet toegeven dat hij het waarschuwingsbord eigenlijk helemaal niet heeft gezien.

‘Ander plekkie’

Meer mensen blijken daar last van te hebben. “Het zou beter aangegeven kunnen worden”, zegt een van hen. De buurman van een paar meter verderop had het bord ook gemist. Deze nieuwe kennis verandert de zaak voor hem: “We gaan zo toch maar een ander plekkie zoeken.”

Na een melding van NH Nieuws heeft de boswachterij besloten om nog eens kritisch te kijken of de borden wel op de juiste plaats staan.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS