HomeAmstelvenersVVD en PvdA willen lokale maatregelen voor overspannen woningmarkt

VVD en PvdA willen lokale maatregelen voor overspannen woningmarkt

AMSTELVEEN – Zowel de lokale fracties van de VVD als de PvdA zijn dit weekend naar buiten gekomen met plannen om de lokale woningmarkt minder overspannen te maken. De partijen hebben andere visies maar constateren beide dat ontwikkelaars en beleggers een negatieve invloed (kunnen) hebben.

De PvdA ziet dat beleggers steeds meer in de melk te brokkelen hebben op de lokale woningmarkt. Zij kopen woningen op om ze daarna weer voor veel geld te verhuren. Woningzoekenden lijken op deze manier steeds minder kans te krijgen. Mensen met een normaal inkomen maken zo geen enkele kans meer op een koopwoning.

Vanwege een wetswijziging kan daar binnenkort eindelijk wat aan gedaan worden. PvdA gemeenteraadslid Arnout van den Bosch is blij met die wetswijziging: “Starters moeten weer de kans krijgen om een huis te kopen, zonder dat steeds beleggers er met de buit vandoor gaan.” 

Bij nieuwbouwprojecten in Amstelveen wordt nu al vaak een zelfbewoningsplicht vastgelegd. Wie een huis koopt, moet er ook in gaan wonen, anders volgt er een hoge boete. Voor bestaande woningen is nu nog niets geregeld omdat daar juridisch geen mogelijkheden voor zijn. Door de wetswijziging later dit jaar kan waarschijnlijk op korte termijn een opkoopbescherming van bestaande woningen worden ingevoerd. Deze opkoopbescherming zorgt er voor dat de koper van een woning in de eerste vier jaar een vergunning nodig heeft voor het verhuren van die woning.

Van den Bosch: “Door verhuur te verbieden is dat niet meer interessant en komen huizen weer terecht bij mensen die echt woonruimte nodig hebben. Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen. Ik heb de wethouder daarom gevraagd wat er voor nodig is om die opkoopbescherming snel in te voeren en wanneer dat geregeld kan zijn. We moeten nu snel aan de slag!” 

De VVD is van mening dat er ook bij de ontwikkelaars wat mag gebeuren. Peperdure huurappartementen zijn er volgens VVD-raadslid Arjan Gerritsen genoeg: ‘We willen striktere voorwaarden stellen aan ontwikkelaars en de focus meer verleggen naar de bouw van woningen in het koopsegment. Wat ons betreft realiseren we de komende jaren overwegend koopwoningen voor onze inwoners – jong en oud – én voor alle inkomensgroepen’.

De lokale VVD is altijd al geruime tijd voorstander van koop. Wat de VVD betreft komt de focus nu te liggen op woningen in het koopsegment waar Amstelveners bij inschrijving voorrang krijgen en die voorzien in een brede behoefte. Gerritsen: ,,Het gesprek met een ontwikkelaar moet beginnen met deze basisvoorwaarden. Dan wordt snel duidelijk of de partij daar brood in ziet. Zo niet, dan resteert een plek achteraan in de rij. Er is meer dan voldoende interesse vanuit de markt om mooie projecten voor Amstelveen te realiseren. We moeten echter niet vergeten dat  ‘geen deal’ soms ook een betere deal voor Amstelveen kan zijn.”

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS