HomeDossier: De EnergietransitieVoortouwnemer Nic verduurzaamde zijn huis nu al: ‘Het voelt ontzettend goed’

Voortouwnemer Nic verduurzaamde zijn huis nu al: ‘Het voelt ontzettend goed’

Waar de gemeente Amstelveen er nog niet uit is hoe straks de in totaal 42 duizend woningen van het gas af moeten, besloot Nic van der Riet niet te wachten. Drie jaar geleden kocht ‘ie een vrijstaand huis in Nes aan de Amstel en besloot hij het pand volledig te verduurzamen. Zo werd het platte dak bijna volledig bedekt met zo’n zestig zonnepanelen. Daarmee wint Nic, over een jaar genomen, uiteindelijk flink méér energie dan ‘ie zelf nodig heeft. Zelfs met het opladen van zijn elektrische auto in berekend, houdt Nic nog stroom over.

De voormalig docent geeft aan een grote verantwoordelijkheid te voelen voor het milieu. “Als je ziet wat wij allemaal produceren in het westen, met onze uitstoot”, zo vertelt Nic, “vooral de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen hebben daar ontzettend veel last van. Wij moeten daar met zijn allen wat aan gaan doen.” Nic geeft wat dat betreft dus het goede voorbeeld: hij spendeerde de volledige overwaarde van de woonboot die hij verkocht in de verduurzaming van zijn nieuwe woning.

Klimaatgevolgen in Gambia

Ook in Gambia timmert Nic aan de weg. In het West-Afrikaanse land, waar hij een grote betrokkenheid mee voelt en regelmatig te vinden is, richte hij met de lokale bevolking een op duurzame basis draaiende boerderij op. Overigens zegt Nic aldaar aan den lijve de gevolgen te hebben ondervonden van klimaatverandering. “Het volledige dak van de boerderij was door een korte maar zeer hevige storm verwoest”, aldus Nic. “In de tien jaar dat ik in Afrika kom, heb ik zoiets niet eerder gezien. De lokale bevolking ook niet.”

Zonnepanelen, warmtepomp, vloerverwarming, isolatie

Al met al was het wel een klusje voor van der Riet om zijn huis in Nes aan de Amstel helemaal klimaatneutraal te maken. Zo investeerde hij in zonnepanelen, die volgens Nic minimaal 25 jaar meegaan, een warmtepomp, vloerverwarming en isolatie van dak, ramen en vloer. Al met al een kostenplaatje van zo’n honderdduizend euro. “Maar”, zo zegt Nic, “op deze manier verdien ik jaarlijks zo’n zesduizend euro en heb ik de investering er met een jaar of zestien er weer uit. En ondertussen doe je iets voor het milieu. Dat voelt ontzettend goed.”

“We leren veel van dit soort mensen”

Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid

Wethouder Floor Gordon juicht de voortrekkersrol die Nic neemt, toe. “We leren ook veel van dit soort mensen, van hun ervaringen en ook waar ze last van hebben. En dat proberen wij weer mee te nemen voor al die mensen die straks hun woning gaan verduurzamen.” Overigens kondigt de wethouder een tool aan die over een maand beschikbaar komt via https://regionaalenergieloket.nl/amstelveen. Na het intikken van je postcode kun dan zien wat voor jouw woning de beste opties zijn om je huis te verduurzamen.

Lees ook: Amstelveen wil 2040 ‘van het gas af’, maar benodigde oplossingen voorlopig nog niet beschikbaar

AANRADERS