HomeAalsmeerVisser Theo stelt zwemmers gerust: 'Kleine kans dat snoek je te grazen...

Visser Theo stelt zwemmers gerust: ‘Kleine kans dat snoek je te grazen neemt’

Het was even schrikken toen Lotte Uittenbogaard (20) uit Rijsenhout vorige week tijdens het pootjebaden in de Westeinderplassen in Aalsmeer lichtgewond raakte door een aanval van een roofvis, waarschijnlijk een snoek(baars). Omdat het verhaal veel losmaakt, besloot NH Nieuws op zoek te gaan naar de (vermoedelijke) dader.

Lottes voet na aanval roofvis, vermoedelijk snoek

Geen pootjebadende mensen in het jachthaventje bij restaurant Joseph aan de Poel deze maandag, maar daar is het weer ook niet echt naar. Dat was vorige week dinsdag wel anders. Toen liep het kwik op tot de veertig graden. We nemen de proef op de som en steken, net als Lotte vorige week, toch maar twee voeten in het water… maar de snoek laat zich niet zien. 

En dus melden we ons bij de man die alles weet over de wondere (onderwater)wereld van de Westeinderplassen: lokale visser Theo Rekelhof. Hij hielp zijn opa al bij het legen van de visfuiken en weet dus waar hij over praat. Theo beaamt direct dat Lotte is gebeten door een snoek. Zelf ving hij gisteren nog een ander gigantisch monster: een meerval van maar liefst 1.40 meter groot.

Visser Theo Rekelhof weet alles van het onderwaterleven in de Westeinderplassen

“Het verschil tussen een meervallenbeet en die van een snoek is dat een meerval krassen achterlaat en een snoek echt diepe wonden”, vertelt Theo terwijl hij de kleine vlijmscherpe tandjes van de meerval laat zien. Vervolgens pakt hij een snoek erbij, die hij eerder had gevangen: “Deze tanden zijn echt heel scherp. Ze gaan heel makkelijk door vlees.” 

“De kans dat je door een schroef van een buitenboordmotor wordt geraakt is vele malen groter”

Theo Rekelhof, lokale visser

Maar bewoners hoeven zich volgens Theo niet te onhouden van een duik deze zomer: “Ik heb zo’n beet nog maar twee of drie keer gezien in mijn leven. De kans dat je door een schroef van een buitenboordmotor wordt geraakt is vele malen groter dan dat je door een snoek te grazen wordt genomen.”

Toch denkt buurtbewoner Irma daar anders over: “Ik weet niet of ik mijn kleinkinderen nog  laat pootjebaden de komende tijd.”

Op zoek naar de snoek

Theo voelt er wel iets voor om de snoek te gaan zoeken. Misschien is het dier zo geschrokken toen deze merkte de voet van Lotte in de bek te hebben dat de roofvis in een van de vele visfuiken van de visser is gezwommen. Maar tevergeefs, Theo zal het met de enorme meerval van 1.40 moeten doen vandaag.

Het is tenslotte ook een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg, geeft Theo toe. “Er zwemmen wel duizenden snoeken hier.”

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS