HomeWijkenBovenkerkVintage en tweedehands helemaal hip: 'Het is beter voor het milieu en...

Vintage en tweedehands helemaal hip: ‘Het is beter voor het milieu en ook veel goedkoper’


AMSTELVEEN – Mede door de duurzame wind die door de wereld waait, begint vintage- en tweedehandskleding steeds populairder te worden. Het eventuele taboe voor deze door anderen gedragen kleding verdwijnt. Sterker: vintage is hip.

Ook in Amstelveen kun je tijdens het winkelen even een kijkje nemen bij winkels die vintage- en tweedehandskleding verkopen: bijvoorbeeld bij De Boem of de Vintage Department Store. AAN! bracht aan beide winkels met een compleet verschillende visie en achtergrond een bezoekje.

In het Stadshart kun je als op zoek bent naar oude authentieke kleding niet om de Vintage Department Store heen. Peter is manager van deze zaak die is gevestigd in het oude V&D-pand. “Ik heb een tijd in Amerika gewoond en merkte dat de broeken daar veel goedkoper waren. Daar begon mijn interesse voor de kledingmarkt.”

Programma op RTL4

Peter startte in Nederland met het verkopen van nieuwe kleding maar heeft zich nu ook op de vintagemarkt gestort met Vintage Department Store. Nog leuker: het bedrijf werd hierin ondersteund door een tv-programma op RTL4 genaamd Vintage Department Store, waarin fashionstudenten in het pand van de Vintage Department Store een eigen vintageshop runnen.

Tekst gaat verder na foto

Daarnaast is er ook nog De Boem ook wel bekend als De Boemerang. Dit is een kringloopwinkel die naast vintage- en tweedehandskleding ook andere gebruikte goederen zoals speelgoed en boeken verkoopt. Een van de winkels zat voorheen aan de Maalderij 8, maar is naar de overkant verhuisd omdat er een woonwijk gerealiseerd wordt waar het pand zat.

Mensen die het niet breed hebben

Wij spreken met Caroline die hier 1,5 jaar geleden begon als vrijwilliger. Nu is ze opgeklommen tot leidinggevende in het magazijn. De winkel bevindt zich nu aan de Ziederij 6. Zowel bij De Boem als de Vintage Department Store merken ze dat het publiek breder wordt. “Er komen mensen die het financieel niet breed hebben, mensen die iets goeds willen doen voor het milieu of mensen die het leuk vinden om wat rond te snuffelen. Ook kunnen mensen met een Amstelveenpas 20% korting krijgen op hun aankopen bij De Boem,” vertelt Carolien.

De goederen die de winkels ontvangen worden gesorteerd, uitgepakt of gestoomd door de medewerkers. Bij de Vintage Departement Store wordt de kleding ingezameld bij het Leger des Heils of de Zak van Max. Het wordt verkocht aan handelaren die in Pakistan zitten en daar wordt het gesorteerd. Bij De Boem gaat dit anders. Carolien vertelt dat de goederen en kleding allemaal via donaties binnenkomen. Doneren kan je bij een inleverpunt in het pand doen.

Tekst gaat verder na foto

En ook al zijn vintage- en tweedehandskleding beide al door anderen gedragen, er is wel een klein verschil. Vintagekleding is minimaal 40 jaar oud en tweedehandskleding is jonger. “Maar ja, tweedehands… Dat klinkt zo negatief. Wij zeggen liever preloved of preowned,” zegt Peter.

Lachen om vintage of preloved

Beide winkels hebben iets bijzonders. Bij de Vintage Departement Store is de drempel om in het pand te kijken veel lager. Klanten die er komen, komen vaak in eerste instantie voor nieuwe, ongedragen kleding. Het pand bestaat namelijk voor een gedeelte uit nieuwe kleding en de rest is vintage of preloved. Peter: “Veel mensen die geen tweedehandse kleding willen, worden er dan mee geconfronteerd en lachen er dan om. Soms komen ze een tweede en derde keer terug en kopen ze iets dat preloved is.”

De Boem onderscheidt zich van andere tweedehandswinkels doordat zij mensen in dienst neemt die een beperking tot de arbeidsmarkt hebben. Zij komen hier via een traject van de UWV of de gemeente. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die het leuk vinden om er te werken. Zo is Audrey hier ook binnengerold omdat ze gek is op tweedehandskleding. “Zelfs in mijn vrije tijd ga ik naar andere vintagewinkels,” zegt ze. De Canadese is hier komen werken als vrijwilliger en werkt er nu fulltime met veel plezier.

En hoe kunnen mensen gestimuleerd worden om kleding te kopen die al eens gedragen is? “Deze winkel is een grote open winkel die naast het zoeken en schatgraven naar de parels ook een vast assortiment heeft altijd de basics op voorraad heeft”, vertelt Peter. Carolien zegt daarover: “Het is beter voor het milieu en ook veel goedkoper. Mensen doen iets goed als ze tweedehands kopen.”

Ebony Winter
Ebony Winter
Ik ben Ebony, 19 jaar en woonachtig in Rotterdam. Ik studeer aan de VU in Amsterdam. Erg muzikaal en daarom vind ik het leuk om me te verdiepen in cultuur en maatschappelijke thema’s en hier dus voor te schrijven bij AAN!

AANRADERS