Home 112 Vijfentwintig jaar celstraf voor man (28) die Amstelvener in bijzijn van zoontje...

Vijfentwintig jaar celstraf voor man (28) die Amstelvener in bijzijn van zoontje doodschoot

Jonathan C. is veroordeeld tot vijfentwintig jaar celstraf voor de moord op de 39-jarige Amstelvener Rachid Kotar. Kotar werd meer dan twee jaar geleden doodgeschoten, in het bijzijn van zijn zoontje. C. moet het zoontje ook een flinke schadevergoeding betalen. Twee medeverdachten zijn vrijgesproken. 

Op 12 december 2019, de dag waarop het slachtoffer zijn vijfjarige zoontje naar zwemles in een sportcomplex in Amstelveen bracht, gebeurde het. Toen hij zijn zoontje na de les op de achterbank van zijn auto liet instappen, werd Rachid Kotar van achteren door twee mannen met een pistool om het leven gebracht. Eén kogel kwam via het geopende autoportier naar binnen, waar het zoontje op de achterbank zat. 

Johnatan C. wordt daarom ook schuldig bevonden van het medeplegen van poging doodslag op het zoontje van het slachtoffer en wordt veroordeeld vanwege wapenbezit. 

Het Parool meldde in mei 2021 dat Kotar wordt gerekend tot de groepering van Amsterdammer Karim Bouyakhrichan, alias ‘Taxi’ en is de broer van de in 2014 op een Zuid-Spaans terras geliquideerde Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan. De groep rond Bouyakhrichan leeft volgens de opsporingsdiensten al tijden op voet van oorlog met de groep rond Ridouan Taghi en de gedetineerde Richard R., alias ‘Rico de Chileen’. 

‘Gewetenloosheid’

Dat er een moord vlak voor de ogen van het jonge zoontje werd gepleegd en hij naast het slachtoffer ook in levensgevaar werd gebracht, laat volgens de rechtbank zien dat het gaat om ‘gewetenloosheid en de minachting voor het menselijk leven’.

“De rechtbank rekent het de man zeer aan dat zelfs de aanwezigheid van het zoontje hem er niet van heeft weerhouden de moord te plegen”

Rechtbank Amsterdam

Zo laat zij weten: “De rechtbank rekent het de man zeer aan dat zelfs de aanwezigheid van het zoontje hem er niet van heeft weerhouden de moord te plegen. De man heeft verder op geen enkel moment verantwoordelijkheid genomen voor wat hij heeft gedaan.”

Voorbereiding 

Naast C. stonden er nog twee andere verdachten terecht. Hoewel deze onderling wel telefonisch contact hebben gehad, is er volgens de rechtbank niet genoeg wettig en overtuigend bewijs om ze schuldig te bevinden voor het vermoorden van Kotar. 

De rechtbank bekeek verschillende camerabeelden op en rondom het parkeerterrein van de sportschool en telefoongegevens. Op de camerabeelden is te zien dat de mannen met een Volkswagen Transporter-busje vervoerd werden en hiermee ook vluchten. De dag voor de moord en op de dag van de moord zelf, zouden zij in hetzelfde busje de buurt hebben verkent. 

Een kwartier na de schietpartij in Amstelveen werd het busje uitgebrand teruggevonden aan de Buitensingel in Amsterdam.

Vrijspraak

De twee medeverdachten van 22 en 25 jaar zijn vrijgesproken, omdat hun aandeel niet wettig en overtuigend bewezen kan worden. Volgens Het Parool zou het gaan om Jurviën M. en Saiffeddine M. De 28-jarige Jonathan C. wordt daarom als schutter gezien en zal zijn celstraf van 25 jaar moeten uitzitten en daarnaast de twee schadevergoedingen moeten betalen. 

Mobiele versie afsluiten