Home Amstelveners Vier generaties kapper: Jan Bartels knipt al 61 jaar in Keizer Karelpark

Vier generaties kapper: Jan Bartels knipt al 61 jaar in Keizer Karelpark

KEIZER KARELPARK – Dit jaar werd hij 80: Jan Bartels, zelf de tweede generatie kapper. In 1960 begon zijn vader in Keizer Karelpark een barbershop en Jan knipte ook in die zaak. Nu hij 80 is staat hij er nog steeds; samen met dochter Monique en zijn nichtje Esther. En zijn kleinzoon Nino knipte er ook nog even in de zaak, maar die is voor zichzelf begonnen.

Vlak voor de kappers moesten sluiten dit jaar ging verslaggever Sander Huisman langs om met Jan te praten over de 4 generaties kappers, en dus ook over meerdere generaties klanten.

Knippen op Stork-gebouw

Verderop staat het cadeau dat hij eerder deze maand kreeg: twee fotolijstjes. In de ene een krantenartikel uit 1969, in de ander de originele foto die bij het krantenartikel hoort. Hij kreeg het cadeau van een klant die Jan in 1969 knipte; niet in zijn barbershop, maar bovenop het Stork gebouw dat toen in aanbouw was. De klant was bouwvakker bij het toen in aanbouw zijnde gebouw. Toen het te druk was in de kapsalon besloot Jan later die dag de klant op te zoeken, en hem bovenop het bouwwerk een nieuwe coup aan te meten.

Afgelopen maand kwam de klant van weleer terug om door Jan geknipt te worden. Ze hadden elkaar al die jaren nooit meer gezien, en inmiddels allebei grijs geworden wilde de klant nog een keer geknipt worden door Jan. Als aandenken kreeg hij de twee fotolijstjes met het krantenartikel en de foto.

Tommy Cooper

Jan denkt er niet aan om te stoppen. Als hij met pensioen gaat zal hij toch vaak in de barbershop te vinden zijn, dus kan hij net zo goed de schaar ter hand nemen. Stoppen hoeft voor hem dus niet. Het contact met de generaties aan klanten is voor hem als een vriendschap. Die middag gaat Jan zelfs naar een crematie van een klant waar hij mee bevriend is geraakt.

Zelf ziet Jan het gebeuren te sterven als Tommy Cooper; in het harnas. Maar wat ons en zeker zijn klanten betreft stelt hij dat nog heel lang uit!

Mobiele versie afsluiten