Home Cultuur VETkindercabaret zondag in Schouwburg: ‘We hebben zelf nog kinderlijke energie’

VETkindercabaret zondag in Schouwburg: ‘We hebben zelf nog kinderlijke energie’


AMSTELVEEN – Zondag 31 oktober staat VETKindercabaret in Schouwburg Amstelveen met zijn show genaamd ‘Kapot Vet’. Sjamke, een van de speelsters van de show, vertelt AAN! meer over de show.

VETKindercabaret bestaat uit Jantijn Prins, Nellerike de Voogd en Sjamke de Voogd. Samen maken zij cabaretshows voor kinderen. Dit doen zij al jaren. Vroeger deed Sjamke cabaret voor volwassenen, maar uiteindelijk is ze daarmee gestopt toen ze zelf kinderen kreeg. “Als je voor volwassenen speelt, dan is het altijd ’s avonds. Je bent pas om één uur ’s nachts terug. Je legt je eigen kinderen dan niet in bed en dat vonden we ongezellig. Voor kinderen speel je gewoon ’s middags.”

Kinderlijke energie

En hoe maak je die kinderen aan het lachen? “We spelen vooral herkenbare situaties na. Ze vinden het grappig als je de ouders een beetje voor schut zet of als je ze zelf een beetje voor schut zet. Vooral dingen uit het dagelijks leven doen.’ Sjamke zegt dat ze vooral normaal doen en niet kinderachtig of neerbuigend gaan doen. Ook haalt ze zelf veel plezier uit de show. “We hebben zelf nog kinderlijke energie. Ik houd ervan. We bewegen veel en ik kan echt mijn energie erin kwijt.”

Nieuwgierig houden

Een show duurt zeventig minuten, maar kunnen die kleine hummeltjes wel zo lang hun aandacht erbij houden? “Een van de opmerkingen die we vaak krijgen is: “het was zo kort.” Als je de kinderen nieuwsgierig houdt, blijven ze kijken. Soms laten we ze ook wat roepen. Bijvoorbeeld als we een wachtwoord nodig hebben voor onze geheime club die we tijdens een sketch maken. Dan vragen wij ze om een wachtwoord en roepen ze van alles door elkaar.”

De show bestaat voornamelijk uit losse sketches. Een sketch die goed in de smaak valt, is een sprookje waarbij wordt gespeeld met grappige stemmen en daarnaast gaat er ook van alles mis tijdens het sprookje. “Dat vinden kinderen heel grappig,” zegt Sjamke. En ook voor de ouders is de show leuk. “Na afloop horen we vaak van ouders dat ze het zelf ook leuk vonden.”


Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de voorstelling van VETKindercabaret. De voorstelling begint zondag 31 oktober om 15.00 uur. Klik op deze link voor meer informatie.Mobiele versie afsluiten