Home 112 Amstelvener Mustapha S. (29) voor de rechter voor vijfvoudige steekpartij in de...

Amstelvener Mustapha S. (29) voor de rechter voor vijfvoudige steekpartij in de Pijp

steekpartij DE Pijp

AMSTERDAM – Mustapha S., de 29-jarige Amstelvener die verdacht wordt van een vijfvoudige steekpartij in de Amsterdamse wijk de Pijp afgelopen zomer, staat vandaag voor de rechter. “Het laatste wat ik me kan herinneren is dat ik de huisarts heb gebeld, vanaf daar is het een groot gat”, verklaarde hij vanochtend in aanwezigheid van nabestaanden, slachtoffers en getuigen. 

Het is vrijdag 21 mei, iets na 23.00 uur als de politie verschillende meldingen binnenkrijgt over mensen die in de De Pijp zijn neergestoken. Al snel wordt duidelijk dat het inderdaad helemaal mis is. In totaal blijken vijf mensen neergestoken, onder wie de 64-jarige Roy Titawanno die uiteindelijk aan zijn verwondingen overlijdt. De andere vier raken gewond en moeten naar het ziekenhuis.

Stemmen in zijn hoofd

S. verklaarde vandaag dat hij vanaf maart al zou kampen met psychotische klachten en stemmen in zijn hoofd. Strafpleiter Nienke Hoogervorst verklaarde tijdens de vorige zitting dat het al langer niet goed ging met S. Al begin april stuurde zijn huisarts hem naar de crisisdienst met ernstige depressieve klachten. Toch wordt zijn toestand niet ingeschat als gevaar voor agressie of ernst voor suïcidaliteit.

Na de afspraak vertrekt hij naar Egypte en moet hij zijn medicijnen een halfjaar blijven slikken. Het dossier wordt gesloten, maar als hij terugkomt gaat het nog slechter met S.  Zo doet hij op de bewuste dag mei eerst twee pogingen om zichzelf om het leven te brengen, zo verklaarde hij vandaag. De pogingen mislukken en daarna gaat S. de straat op richting de Pijp.

Wat verschillende getuigen nog helder voor de geest staat zijn de ogen van S. Die zijn heel opvallend, zo verklaren verschillende getuigen. “Zijn ogen leken wel de ogen van een beest”. Een andere getuige begon ook over hoe de verdachte overkwam:  “Er was nauwelijks contact met hem te maken en zijn ogen leken op een robot.”

In de rechtszaal zitten ook verschillende nabestaanden van Titawanno. Bij de verklaring van S. lopen de emoties hoog op. Het 64-jarige slachtoffer kende de verdachte niet en kwam door de steekpartij om het leven. 

Geen herinneringen

S. verklaarde vandaag te erkennen dat hij mogelijk de dader is van het steekincident. “Ik heb daar geen herinneringen meer aan, maar wat ik heb gehoord van iedereen ben ik wel degene die dat heeft gedaan.” Hij maakt een gelaten indruk en toont weinig emotie. Op de vraag wat hij ervan vindt, zegt hij: “Dit is iets waar ik dagelijks aan denk. Ik heb iemand doodgemaakt. Het is niet iets kleins. Mijn hart gaat uit naar de nabestaanden.”

Maar S. zei ook dat hij zichzelf ‘niet als een gevaar voor de maatschappij ziet’.  De nabestaanden in de zaal reageerden hier boos en verdrietig op. Einde vandaag volgt de strafeis die door het OM wordt geeïst tegen S.

Mobiele versie afsluiten