HomeWijkenUilenstedeUitspraak RvS Kronenburg accuut probleem voor opvang Oekraïners

Uitspraak RvS Kronenburg accuut probleem voor opvang Oekraïners

AMSTELVEEN – De uitspraak van de Raad van State vanochtend om geen woningbouw toe te staan in Kroenburg betekent dat de opvang van Oekraïners in Amstelveen direct in gevaar komt. Op basis van de uitspraak zouden de voor oorlog gevluchte Oekraïners niet in kantorenwijk Kronenburg mogen worden opgevangen.

Verantwoordelijk wethouder Gordon van ruimtelijke ordening: “Door deze uitspraak ontstaan problemen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne die we opvangen in dit gebied. We vragen het kabinet of we zolang als dat nodig is deze vluchtelingen kunnen opvangen in Kronenburg.”

‘Vliegen prevaleert boven wonen’

De voor Amstelveen negatieve uitspraak van de RvS is als een mokerslag aangekomen bij het college van B&W. Gordon: “Dit is een onverwachte en zwaar teleurstellende uitkomst. Een klap in het gezicht voor woningzoekende studenten en onze samenwerkingspartners zoals stdentenhuisvester DUWO.”

Gordon zegt dat ze nu wel weet waar de gemeente Amstelveen aan toe is: “Vliegen prevaleert dus boven wonen. Woningbouw rond Schiphol moet nu echt hoger op de politieke agenda.”

Ze vervolgt: “Wij hebben onze nek uitgestoken om een oplossing te vinden om een problematisch gebied nieuw leven in te blazen. Jarenlang is er geen duidelijkheid gekomen vanuit het Rijk, en daarom hebben wij geprobeerd die naar ons toe te trekken. We hebben ons ingezet voor een maatschappelijke opgave en de huidige wetgeving verhindert dit.”

Bal ligt bij Rijk

De wethouder concludeert dat Amstelveen is uitgespeeld en de bal nu bij weer bij het Rijk ligt. Zonder toestemming van de minister van I&W is ontwikkeling van studentenhuisvesting in Kronenburg niet mogelijk. “We hebben recent met minister Harbers kennis gemaakt en hij heeft begrip voor de situatie, maar wil eerst de luchtvaartwetgeving wijzigen, voordat er verder kan worden gesproken over dit gebied. Dat betekent dat we nog veel meer tijd gaan verliezen, voordat dit gebied gerevitaliseerd kan worden,” aldus Gordon.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS