HomeGemeenteraadsverkiezingen 2022Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen: lokale partijen winnen, college verliest meerderheid

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen: lokale partijen winnen, college verliest meerderheid

AMSTELVEEN – BurgerBelangen Amstelveen (bbA) en Goed voor Amstelveen mogen zich de grote winnaar van de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen noemen. De VVD is verliezer maar blijft de grootste partij. Opvallend is dat GroenLinks een zetel moet inleveren in Amstelveen.

De opkomst in Amstelveen was met 52,85 procent laag te noemen. Vier jaar geleden ging 58 procent van de Amstelveense stemgerechtigden nog naar de stembus. Landelijk gezien ligt het percentage echter wel boven het gemiddelde. Maar dat is in Amstelveen altijd het geval.

De uitslag:

Partij 2022 zetels2018 zetels
VVD8 (-2)10
D667 7
GroenLinks4 (-1)5
BurgerBelangen Amstelveen5 (+1)4
PvdA33
SP22
CDA1 (-1)2
Actief voor Amstelveen22
ChristenUnie11
50PLUS1
Goed voor Amstelveen2
BVNL1
De OCA haalde in 2018 1 zetel maar doet niet mee deze keer.

Het huidige college (VVD, D66 en PvdA) verliest hiermee z’n meerderheid. Gezamenlijk komen de partijen nu op 18 zetels. Dat is er eentje te weinig voor de meest krappe meerderheid. Overigens kan die meerderheid wel worden gevormd met de derde partij van Amstelveen:bbA.

VVD, D66 en bbA?

Het is geen geheim dat bbA zeer geïnteresseerd is in collegedeelname. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze lokale partij met D66 en de VVD om tafel gaat zitten om te kijken of een collegeakkoord erin zit.

Tekst gaat verder na video

De eerste reacties op de uitslag. De lokale VVD-fractie wilde niet reageren. Zij waren weg voordat de laatste uitslagen bekend werden gemaakt.

Overigens is een coalitie met GroenLinks ook nog steeds mogelijk. Samen met D66 en de VVD komen ze dan op 19 zetels.

Doorgaan met de PvdA en kiezen voor een andere lokale partij dan bbA behoort ook tot de mogelijkheden.

Let op: Het betreft de voorlopige uitslag.

Lees ook: Kneiter-Amstelveens college

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS