Home112Uithoornse kettingrukker hoort 6 jaar cel tegen zich eisen

Uithoornse kettingrukker hoort 6 jaar cel tegen zich eisen

UITHOORN – Uithoornaar Jimmy de G., de man die wordt verdacht van het op straat beroven van oudere vrouwen, heeft vandaag in de rechtbank een celstraf van zes jaar tegen zich horen eisen. De man staat bekend als de ‘kettingrukker’, omdat hij vorig jaar zomer tientallen vrouwen bruut beroofde door een ketting van hun hals te rukken. Justitie stelt voor zestien van de berovingen genoeg bewijs te hebben om De G. te vervolgen.

De kettingrukker sloeg tussen april en juli vorig jaar tientallen keren toe, door heel de provincie. Zo werden er vrouwen beroofd in onder meer Ouderkerk aan de Amstel, Haarlem, Hoofddorp, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep en ’t Gooi.

Steeds benaderde hij vooral oudere vrouwen van achteren en rukte hij vervolgens met grof geweld een ketting van hun hals. De man werd eind juli opgepakt, na veel angst te hebben gezaaid bij potentiële slachtoffers.

Tranen

De gewelddadige berovingen zorgden vorig jaar voor veel paniek bij slachtoffers. Een van de slachtoffers was vandaag ook aanwezig in de rechtbank. Haar zoon las haar verklaring voor.

“Een laffe daad om mij als 80-jarige vrouw met geweld te overvallen. Het kleine stukje toekomst dat ik nog heb, wordt dag en nacht overheerst door angst en veel verdriet”, vertelde de zoon namens zijn moeder. De vrouw was zichtbaar geëmotioneerd. 

Bewijs

Van de volgens justitie ‘ellenlange lijst’ aan berovingen kunnen er nu dus zestien aan De G. worden gelinkt. Het bewijs bestaat onder meer uit videobeelden, herkenningen van politie-agenten en de opvallende scooter van Jimmy de G. Justitie acht ‘wettig bewezen’ dat De G. verantwoordelijk is voor die berovingen. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. 

Foto('s):Politie

AANRADERS