Uithoorns duo simulation adaptation wil van het moment genieten

UITHOORN – Jasper Peeters (23) en Tiam Soria (24) zijn de jongens achter het muzikale duo ‘simulation adaptation’. Onlangs hebben ze hun nieuwe album genaamd ‘The Train to No Man’s Land’ gepubliceerd en gaven zij een optreden in P60. AAN! maakt nader kennis met het Uithoornse tweetal.

Simulation adaptation (kleine letters) is een muzikaal duo dat sinds 2019 bestaat. De jongens kennen elkaar van de middelbare school. “Het klikte eigenlijk meteen al. We waren eerst vrienden en daarna zijn we muziek gaan maken,” zegt Jasper. Het duo maakt vooral muziek rondom de genres indie en psychedelische rock. Inspiraties zijn namen als Pink Floyd en Washed Out. Toch zeggen de jongens dat ze niet echt aan een genre vasthouden en een beetje van alles doen.

Veenstra en de Wentelneefjes

Jasper en Tiam zijn al sinds jongs af aan bezig met muziek. Zo heeft Tiam toen hij wat jonger was zichzelf aangeleerd om te drummen met behulp van filmpjes die op YouTube staan en Jasper heeft ook geleerd hoe hij moet draaien. Tot slot zitten de twee ook nog in een andere band genaamd Veenstra en de Wentelneefjes, waarin zij muziek maken over fruit.

Naast het maken van muziek zijn de jongens ook nog bezig met hun opleiding. Tiam studeert verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam en zit in zijn derde jaar. Na zijn studie ziet hij wel of hij wat met muziek gaat doen of toch misschien iets anders gaat doen. Jasper studeert Musicology en werkt ook in de keuken van een restaurant.

Waar komt de naam simulation adaptation eigenlijk vandaan? De heren beginnen te vertellen. “Dat begrip heeft te maken heeft met de simulatietheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat we misschien in een simulatie leven. Als we hier inderdaad in leven, hebben we geen andere keuze dan ons hiernaartoe aan te passen. Verder kan je onze bandnaam ook breder te trekken door te zeggen dat het überhaupt betekent dat je je moet aanpassen aan het leven en de samenleving.”

The Train to No Man’s Land

Maar leuk allemaal die bandnamen. Het gaat om de muziek. Zo verscheen in augustus het nieuwe album ‘The Train to No Man’s Land’. Het hoofdthema van dit album is een treinreiziger, die onzeker is over het verloop van de reis. Een van de nummers gaat bijvoorbeeld over de trein die veel te snel gaat en dat je nauwelijks kan bijhouden wat er gebeurt. Dit staat symbool voor het leven dat vaak veel te snel gaat en je nauwelijks van het moment kunt genieten.

Het duo heeft op het nieuwe album gebruik gemaakt van verschillende genres, bijvoorbeeld jazz. En dat is net wat anders dan ze normaal doen. Ter ondersteuning van de muziek hebben ze ook videoclips opgenomen. Dit hebben ze in verschillende delen van de Nederlandse natuur gedaan. De videoclips zijn nu te zien op Youtube.

En dan was het in september eindelijk zo ver na de coronacrisis: simulation adaption stond in een uitverkochte zaal van de P60 om hun nieuwe album te laten horen. Trots: “We kregen nog appjes of er nog plek was voor het optreden, maar helaas kon er niemand meer bij. Het optreden was echt te leuk! We hebben alleen maar positieve dingen gehoord!”


Ebony Winter
Ebony Winter
Ik ben Ebony, 19 jaar en woonachtig in Rotterdam. Ik studeer aan de VU in Amsterdam. Erg muzikaal en daarom vind ik het leuk om me te verdiepen in cultuur en maatschappelijke thema’s en hier dus voor te schrijven bij AAN!

AANRADERS