HomeCultuurTrek je netkousen en stiletto’s aan: The Rocky Horror Show strijkt neer...

Trek je netkousen en stiletto’s aan: The Rocky Horror Show strijkt neer in Amstelveen

Trek je netkousen aan, doe je rode lippenstift op en neemt je krant mee. Vanavond nemen de buitenaardse wezens van The Rocky Horror Show hun intrek in theater Amstelveen. Wij spraken hoofdrolspeler Sven Ratzke, die de uitbundige rol van de biseksuele travestiet Frank-N-Furter op zich neemt.

In dit doldwaze verhaal komen de verloofden Brad en Janet vast te zitten in noodweer door autopech. Noodgedwongen verblijven zij in het vervallen theater waar Frank-N-Furter en zijn mede-aliens hun verblijfplaats van hebben gemaakt en waar hij probeert de perfecte man te scheppen, Rocky Horror. Wanneer dit is gelukt, richt hij zijn pijlen op Brad en Janet wat leidt tot de nodige seksuele escapades. 

De musical ging voor het eerst in première in 1973 in London. Het was voor het eerst dat een openlijk queer en zeer seksueel hoofdpersoon werd geïntroduceerd aan het publiek. Het is een hommage aan science fiction films en B-horrorfilms. 

Verlanglijstje

Ratzke had deze rol al heel lang op zijn verlanglijstje staan. “Frank-N-Furter is wel mijn meest favoriete rol in het stuk. Het is natuurlijk een heel hysterisch en maf personage, een over-the-top alien wetenschapper die mensen manipuleert, afslacht en seks met mannen en vrouwen heeft. Iets heel anders dan wat je normaal op het podium ziet”, vertelt Ratzke. “Het is Norma Desmond meets Mephisto. Een bijna diva die heel erg zelf-verliefd is. Maar hij heeft ook gevaarlijke kant. Hij gaat over lijken, terwijl hij ook heel charmant kan zijn. Het zijn complexe tegenstrijdigheden.” Dus toen de producent aan Ratzke vroeg, wat hij zou willen maken, hoefde hij niet lang na de denken. Het werd The Rocky Horror Show, waar hij ook artistiek bij betrokken was. 

Verkleed

Dus trek je korset aan en kom gewapend met rubberen handschoenen, speelkaarten of een krant. Of verkleed je als een van de personages zoals de keurige, preutse Janet of het maffe dienstmeisje Magenta. Natuurlijk mag je ook als jezelf komen. “Het is gewoon een groot feest samen met het publiek. Maar het is geen must, mensen moeten niet meedoen. Mensen genieten ook gewoon van wat er om hun heen gebeurd”, vertelt Ratzke.

Vervallen theater

Opvallend is dat deze versie van de musical zich afspeelt in een vervallen theater, waar het oorspronkelijke verhaal zich afspeelt in een verlaten landhuis. En dat heeft volgens Ratzke wel een reden. “Dat vervallen theater refereert een beetje aan hoe er in de coronaperiode met theater werd omgegaan. Daarom is alles verstoft en zit onder de spinnenwebben. Heel theatraal, een soort droom waar je in terecht komt. En timing-wise past de hele show perfect na twee lockdowns van inhouden en elkaar niet aanraken.”

Hedwig 

Voor Ratzke is het spelen van extravagante rollen niet vreemd. Zo kruipt hij ook in de huid van Hedwig in de rockmusical Hedwig and the Angry Inch en is hij door de geestelijk vader van Hedwig zelf, John Cameron Mitchell, geroemd als beste Hedwig ter wereld. “Ik hou altijd van iets wat je niet in een categorie kan plaatsen, iets wat complexer is. Hedwig en Rocky Horror zijn geen standaard musicals. Het is net weer even wat anders qua vertelvorm, een maf verhaal met uitvergrotingen. En ook qua muziek. Er wordt niet de hele tijd een emotioneel lied ingezet, maar er zijn heel veel shownummers.” 

Al met al is The Rocky Horror Show een feestje, zeker in deze rare coronatijden. “Het is een seksuele vrijheden feest met maffe karakters en publieksparticipatie, een rollercoaster van plezier maken.”

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS