LIVESTREAM TERUGKIJKEN: Terrasopening helpt horeca nauwelijks: “Het is leuk voor de mensen”

AMSTELVEEN – Vandaag om 12 uur mogen we eindelijk weer op een terras zitten. De Amstelveense horeca is blij, maar springt nog geen gat in de lucht. “Financieel helpt het niet,” zeggen vrijwel alle uitbaters

Uit een rondgang van AAN! blijkt dat Amstelveense horecaondernemers vooral blij zijn dat ze hun gasten weer mogen ontvangen. Het helpt de horeca om langzaam weer op gang te komen en hun team klaar te stomen voor wanneer ze echt weer aan de slag mogen.

“Hoop ellende voor niks”

Eigenaar van The Pub Jaap Buijs is “blij dat er weer wat gaat gebeuren.” Maar hij had liever wat langer gewacht en dan ook binnen mensen willen ontvangen. Horecatenten mogen nu maximaal vijftig mensen in tweetallen op hun terras laten zitten. Die mensen moeten op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. “De overheid geeft ons ook nog een grote politionele taak om dit te handhaven,” zegt Buijs. ”Het is een hoop ellende voor eigenlijk helemaal niks.”

Geld verdienen heeft gevolgen voor de vergoedingen waar veel horecaondernemers nu afhankelijk van zijn. “Je moet nu aardig wat omzetten om iets over te houden,” zegt de uitbater. “Maar ja voor de mensen is het leuk en voor ons is het fijn om weer in aanraking te komen met gasten,” gaat hij verder. Het terras moet de komende tijd om 18.00 uur alweer sluiten. De horeca is dus alleen geopend tijdens daluren.

Lees verder onder de video

Overvallen door opening

Veel horeca heeft er hard aan moeten trekken om deze week het terras te kunnen openen. Studentencafé Il Caffe werd bijvoorbeeld nogal overvallen door het nieuws, laat eigenaar Maarten Jonker weten. Tot zijn grote verdriet heeft hij tijdens de tweede lockdown enkele flexibele krachten moeten laten gaan. Het café heeft snel een nieuw team klaar moeten stomen.

Ook Il Caffe gaat volgens Jonker deze week niet open om de financiën te verbeteren, “maar puur uit liefde voor ons vak.”

Angst voor sluiting

De Amstelveense horeca hangt momenteel aan het infuus bij de gemeente en het Rijk. Veel uitbaters vrezen dat ze weer dicht moeten. “Dan weet ik niet of ik nog doorga,” aldus Buijs. En hij is niet de enige. Meerdere Amstelveense uitbaters betwijfelen of ze een volgende lockdown nog overleven. “Als we nu weer dichtmoeten, ga ik huilen,” laat Laurens Janssen van Abina bijvoorbeeld weten.

Woensdag 28 april mogen horecaondernemers in heel Nederland vanaf 12.00 uur de terrassen weer beperkt openen. Ze mogen maximaal vijftig gasten ontvangen en er mogen niet meer dan twee mensen aan een tafel zitten. Bezoekers moeten op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. AAN! Amstelveen brengt samen met NH Nieuws de terrasopening woensdag live vanaf de terrassen op het Stadsplein.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS