Home Cultuur Tentoonstelling Korda in Cobra: maker iconische Che Guevara-foto

Tentoonstelling Korda in Cobra: maker iconische Che Guevara-foto

AMSTELVEEN – Ook in 2022 komt het Amstelveense Cobra Museum voor Moderne kunst weer met tentoonstellingen van wereldberoemde kunstenaars. Deze keer is het de beurt aan de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez beter bekend al Korda. De fotograaf is vooral bekend geworden door zijn iconische portret van Che Guevara.

Het is de eerste keer dat werk van Korda in Nederland is te zien. De tentoonstelling toont een veelzijdig oeuvre waar niet alleen de Cubaanse revolutie en haar leiders aan bod komen, maar ook het nachtleven in Havana, de vrouwelijke schoonheid en de zeeën rond Cuba. De werken van Korda zijn vanaf 18 maart 2022 te zien. De expositie eindigt 26 juni.

Alberto Díaz Gutiérrez, kortweg Korda (Havana, 1928 – Parijs, 2001), was een gerenommeerde Cubaanse fotograaf. Roem en bekendheid verkreeg hij grotendeels door zijn foto’s van de Cubaanse revolutie. Zijn krachtige beelden van Fidel Castro en Che Guevara gingen de wereld over. Toch was Korda veel meer dan de fotograaf van de revolutie. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour brengt een selectie van zijn allerbeste werken en switcht moeiteloos van glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie, naar krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie en van Cubaanse kinderen naar natuurbeelden. 

Sexappeal

Korda startte als mode- en reclamefotograaf. In 1954 richtte hij een van de eerste op de media gerichte studio’s op in Cuba. Van meet af aan had Korda een zeer eigen benadering van fotografie, waarbij hij uitsluitend met natuurlijk licht werkte en een nauwkeurige kadrering en compositie hanteerde. Zijn foto’s waren bedoeld als authentieke verhalen over de vrouwelijke schoonheid. Korda hanteerde dezelfde benadering bij het fotograferen van de revolutie. Hij wist hoe hij gebruik moest maken van de sexappeal van de mannen, vrouwen en leiders van de Cubaanse revolutie. Als persoonlijke fotograaf van Fidel Castro legde hij de geschiedenis van de revolutie vast in duizenden beelden.  

Foto met wereldfaam 

Korda maakte het iconische portret van de Argentijnse rebellenleider Che Guevara, Heroic Guerrilla, op 5 maart 1960. De roem kwam pas zeven jaar later. Na de terechtstelling van Che Guevara in 1967 door het Boliviaanse leger werd het bewuste beeld van Che op duizenden posters gereproduceerd. Enkele maanden later, in mei 1968, zagen de studenten Che als hun revolutionaire voorganger. Zijn portret was overal te vinden: op vlaggen, T-shirts en kaftpapier. De mythe was geboren. Die ene foto maakte Korda in een klap wereldberoemd. Daartegenover stond dat hij voor de rest van zijn carrière geassocieerd zou worden met de revolutie in Cuba. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour, die ongeveer 150 zwartwit foto’s omvat, wil de fotograaf bevrijden van het “zware gewicht” van één foto. 

Mobiele versie afsluiten