HomeCultuurTaxateur 'Tussen Kunst en Kitsch' ziet waardevol porselein in gemeentelijke collectie

Taxateur ‘Tussen Kunst en Kitsch’ ziet waardevol porselein in gemeentelijke collectie

AMSTELVEEN – Taxateur Joseph Estié, ook bekend van het programma Tussen Kunst & Kitsch, is onder de indruk van de gemeentelijke porseleincollectie. In het kader van een inventarisatie van de gehele kunstcollectie is het Amstel porselein uit de 18de eeuw deze week in Museum Weesp getaxeerd door

Estié heeft een dag gewerkt aan het taxeren van het porselein. Hij is onder de indruk van de collectie en met name van een aantal bijzondere museumwaardige stukken, waaronder een ijsvaas met twee bijbehorende kastanjevazen, een terrine en een beeldje van een vrouw waarnaar hij verder onderzoek wil doen met een team experts. “Degene die deze collectie heeft aangeschaft in opdracht van de gemeente – ik schat net na de oorlog – heeft goed werk verricht”, zegt Estié. “Een aantal serviezen is nog compleet en er zitten bijzondere exemplaren tussen.” De gemeente ontvangt binnenkort een taxatierapport met de waarde van de collectie.

Bruikleen

De collectie Amstel porselein is zo’n 20 jaar geleden verhuisd van het raadhuis naar Museum Weesp dat een vaste tentoonstelling heeft met Weesper en Loosdrechts porselein. Het gemeentemuseum heeft de 160 keramieken stukken in langdurig bruikleen gekregen.

Tegenwoordig ligt het grotendeels opgeslagen in het depot. De gemeente wil haar kunstcollectie echter juist aan Amstelveen laten zien. “Wij zijn op dit moment bezig met het inventariseren van de gehele gemeentelijke kunstcollectie om een beter beeld te krijgen van wat wij in ons bezit hebben”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Ons doel is om onze kunstwerken vrij toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel digitaal als fysiek. We bekijken daarom of we dit najaar of volgend voorjaar een tentoonstelling kunnen inrichten met een deel van onze kunstcollectie. Een van de parels is het Amstel porselein, maar natuurlijk ook bijzondere schilderijen zoals van Karel Appel en Corneille.”

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS