Home 112 Taakstraf voor passagier met vervalste PCR-certificaten op Schiphol

Taakstraf voor passagier met vervalste PCR-certificaten op Schiphol

SCHIPHOL – De rechtbank Noord-Holland heeft een 54-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand voor het vervalsen van drie PCR-certificaten. De reiziger wilde vorig jaar februari met zijn zoon en een vriend naar Turkije vliegen, maar liep tegen de lamp bij de Koninklijke Marechaussee.

De man had voor zichzelf, zijn zoon en een meereizende vriend van zijn zoon via internet drie valse PCR-certificaten gedownload. Na controle van de nep-documenten door de marechaussee op Schiphol werden ze voor hun vlucht geweigerd.

Terug naar school

Tijdens de zitting heeft de reiziger zijn fout toegegeven en spijt betuigd. Als reden voor het vervalsen van de PCR-testen gaven zij een tekort aan tijd. Zijn zoon en de vriend moesten halsoverkop terug naar Turkije om de volgende dag terug naar school te kunnen. De heropening van de Turkse scholen waren volgens de verdachte slechts kort van tevoren aangekondigd.

Het Openbaar Ministerie had twee maanden celstraf geëist, waarvan een maand voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar voor valsheid in geschrifte. De politierechter vond een gevangenisstraf op zijn plaats, maar hield het bij een taakstraf omdat het bijna een jaar geleden is, de man geen stafblad had, meteen openheid van zaken gaf en spijt had van zijn daad.

Mobiele versie afsluiten