HomeWijkenBuitengebied't Jagershuis hoeft niet geschrapt te worden als Rijksmonument

’t Jagershuis hoeft niet geschrapt te worden als Rijksmonument

AMSTELVEEN – ’t Jagershuis bij Buurt over Ouderkerk in Amstelveen hoeft niet te worden geschrapt uit het Rijksmonumentenregister. Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald in haar vonnis.  

De uitspraak is een klap in het gezicht van eigenaar Aemstel Monuments, onderdeel van  ontwikkelaar Breevast. Maar het is winst voor de Vereniging Historisch Amstelveen en demissionair minister Slob van Cultuur. Volgens het vonnis van de Raad van State hebben de vereniging en de minister voldoende duidelijk gemaakt dat ’t Jagershuis, in ieder geval van de buitenkant, voldoende elementen bevat die van groot historische waarde zijn.

Trekvaart

De bestuursrechter gaat ook mee in het pleidooi om het pand als monument te behouden als herinnering voor de trekvaart die ooit belangrijk was in Nederland en waar weinig van bewaard is gebleven als tastbare herinnering.

Lees ook: Gemeente dwingt eigenaar om iets te doen aan de slechte staat van het monumentale Jagerhuis

Aemstel Monuments stapte naar de Raad van State omdat het duidelijkheid wilde over de status van het ’t Jagershuis. De ontwikkelaar wil ’t Jagershuis van de monumentenlijst halen omdat het plannen heeft voor de bouw van een luxe hotel met restaurant, maar daarbij rekening zegt te houden met het historische karakter en de omgeving. Tegenstanders vrezen dat sloop toch niet wordt uitgesloten als het geen monument meer is. 

Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat is blij met de uitspraak. Hij wil daarbij vooral de Vereniging Historisch Amstelveen bedanken die zich met de zaak bezighield. “Nu tijd om samen met alle betrokkenen vooruit te kijken en het pand in oude luister te herstellen,” aldus Raat.

De reactie van ontwikkelaar Breevast, waar Aemstel Monuments onder valt:

'Wij hebben de zeer teleurstellende uitspraak ook vanmorgen pas gekregen en vinden het erg jammer dat de Raad van State zolang over deze uitspraak heeft gedaan. Wij kunnen ons niet vinden in deze uitspraak, en ook vinden wij dat de Raad van State te makkelijk tot een oordeel is gekomen.

Onze advocaten bestuderen op dit moment of wij het nog nader zullen laten toetsen. Deze uitspraak is naar onze mening vooral een gemiste kans voor de gemeente Amstelveen om op deze locatie op  korte termijn een bijzonder hotel met een restaurant te krijgen, waar wij eerder hebben aangegeven deze te bouwen als onder deel van bestaande dorpsbeeld. Het is nu vakantieperiode, daarna beraden wij ons hoe verder.
Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS