HomeNieuwsStudenten willen wonen in Kronenburg: 'We horen de feestjes harder dan de...

Studenten willen wonen in Kronenburg: ‘We horen de feestjes harder dan de vliegtuigen’

In de stromende regen lieten tientallen studenten vandaag weten het belachelijk te vinden dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) de bouw van 2.500 studentenwoningen in de wijk Kronenburg in Amstelveen tegenhoudt. Volgens het ministerie is er te veel vliegtuigherrie in dit gebied. “Het is absurd, want hier op Uilenstede wonen al 3.500 studenten en dat is 100 meter verderop”, zegt student Joep van Dijk van Studentenbond SRVU. 

Studenten willen woningen in Kronenburg

Volgens het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol mogen er nu geen woningen meer bij worden gebouwd en het ministerie wil zich hier strikt aan houden. Gemeente Amstelveen wil dat er een uitzondering wordt gemaakt. Vandaag lag het vraagstuk voor bij de Raad van State. 

‘Studenten boven Schiphol’

Het tekort aan kamers voor de regio Amsterdam is volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting tussen 2019 en 2020 gestegen van 5.200 naar 6.600 eenheden. Als er niet fors wordt bijgebouwd, is de verwachting dat er 21.700 kamers te weinig zijn om alle studenten te huisvesten. Studenten uit Nederland moeten soms uren reizen en internationale studenten slapen bij een medestudent op de bank. 

Daarom moet er nú worden bijgebouwd, zeggen de studenten. “Studenten boven Schiphol is hun leus.” En wat is een beetje vliegtuigherrie nou eenmaal voor een student? “Studenten die op Uilenstede wonen, horen de feestjes soms harder dan de vliegtuigen”, zegt Job Vermaas van ASVA Studentenunie.

Tekst gaat verder.

De Raad van State moet binnen zes weken een besluit nemen. Mogelijk valt dit besluit dus na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. De Raad van State kan besluiten dat het bestemmingsplan helemaal de prullenbak in moet, aangepast moet worden of dat de studentenflats gebouwd mogen gaan worden. 

Celine Sulsters
Celine Sulstershttp://aanamstelveen.nl
Ik ben Celine (25), een van de oprichtsters van AAN! Amstelveen, bestuurslid en op dit moment journalist bij NH Nieuws. Zelf ben ik dol op het maken van verhalen en ik vind het leuk om met de creatieve club achter AAN! en NH te bedenken hoe wij het nieuws op verschillende manieren kunnen brengen. Mijn studie journalistiek aan de Vu heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik heb tot mijn 23e in Amstelveen gewoond, dus ik ken het gebied goed. Ik heb er vertrouwen in dat AAN! de komende jaren steeds meer gaat groeien. Help ons vooral om jou te vertellen wat je wil horen en waar je je druk over maakt!

AANRADERS