HomeAmstelvenersStadsplein 'huiskamer van de stad' volgens mede-ontwerper

Stadsplein ‘huiskamer van de stad’ volgens mede-ontwerper

De meeste inwoners van Amstelveen vinden het Stadsplein ‘koud, kil en sfeerloos’. En volgens wethouder Herbert Raat wil de gemeente snel aan de slag met het vernieuwen van het plein en vindt hij ook dat het toe is aan verandering. Volgens Stefan Gall, een van de ontwerpers van het plein, is er tijdens het ontwerpen goed over de inrichting van het plein nagedacht. 

Het Stadsplein was oorspronkelijk Plein 1960. De naam verwees naar het jaar 1960, toen het dorp Amstelveen na uitbreiding met nieuwbouw een stad werd. Tot 1995 werd het plein voor een groot deel gebruikt als parkeerterrein, locatie voor de vrijdagmarkt en de jaarlijkse kermis. Tussen 1995 en 1998 is het plein in de huidige vorm gebouwd. 

“Het is een huiskamer voor iedereen”

Stefan Gall, mede-ontwerper Stadsplein

Het plein had de ‘huiskamer van de stad’ moeten worden. Dat was de opdracht van de gemeente. Bij het ontwerp hebben ze gekeken naar de looproutes op het oude plein en die gehandhaafd in het nieuwe plein, vertelt Gall. Maar ook de verhoudingen tussen de gebouwen aan de rand en de grootte van het plein zijn meegenomen. “Al sinds de Verlichting zijn er al studies van het menselijk oog en perspectief. Vanuit die studies zijn er regels bedacht hoe de verhouding zou moeten zijn tussen de wand en de open ruimte. Die hebben we gehanteerd.” De Verlichting was een cultureel-filosofische en intellectuele stroming in Europe in de 18e eeuw. 

Weekmarkt bepalend

Een van de grootste invloeden op de maat van het plein, is de weekmarkt geweest. “Als je een plein ontwerpt en er zit een markt op, dan is dat uitermate bepalend voor de inrichting”, legt Gall uit. “De maat van het plein werd gedicteerd door de grootte van de weekmarkt. En die was heel groot op dat parkeerterrein. Dat was een van de eisen van de gemeente, dat die markt in dezelfde grootte op het plein zou kunnen staan. We hebben het voor elkaar gekregen om een deel van de kramen op de verlengde weg te krijgen, anders was het plein nog groter geweest.”

Toch vindt Gall zelf het plein niet te groot. “Amstelveen is zo’n plein waard, kleiner zou ik ze niet gunnen. Het hoort bij zo’n mooie grote stad. Ik vind zeker, in deze tijden waar het steeds drukker wordt in steden, dat het heerlijk is dat het plein deze maat heeft. Heerlijk op een terras zitten met veel uitzicht, veel lucht.” 

En ook vindt hij dat het plein goed gelukt is als ‘huiskamer van de stad’. “Je kan er een feestje organiseren, mensen ontmoeten, culturele dingen doen. Allemaal activiteiten die horen in een huiskamer. Het is een huiskamer voor iedereen.”

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS