HomeAANdachtBeperkt in AmstelveenSportievelingen met beperking trainen voor hindernisbaan: "Goed en gezond voor mij"

Sportievelingen met beperking trainen voor hindernisbaan: “Goed en gezond voor mij”

Veel mensen met een beperking komen in het dagelijks leven al genoeg hindernissen tegen, maar de bewoners van Ons Tweede Thuis kunnen er nog wel een paar bij hebben. Zij trainen in deze periode namelijk voor een obstacle run, een hardloopwedstrijd op een parcours vol hindernissen, eind volgende maand. 

Snapshot Video 231468 (00:33)

De trainingen op het terrein van Atletiek Klub Uithoorn zijn niet nieuw: al zes jaar organiseert Ons Tweede Thuis daar wekelijks trainingen voor de bewoners van haar verschillende zorglocaties in Amstelland, waaronder Amstelveen. 

Ook afgelopen dinsdag werd er weer flink gezweet. Fanatiekeling Bart is blij dat hij zijn energie weer kwijt kan: “Het is goed en gezond voor mij. Ik vind het heerlijk. Ik hou van sporten.” Cliënt Esther heeft het wat zwaarder in de zomerse temperaturen: “Het is geen pretje, maar het moet wel gebeuren.”

“Ik probeer iedereen op een gelijkwaardige manier op te leiden tot hardloper”

René Noorbergen, trainer

De meeste bewoners hebben een verstandelijke beperking, maar dat weerhoudt trainer René Noorbergen er niet van ze intensieve opdrachten mee te geven:  “Ze kunnen misschien niet alles wat anderen wel kunnen, maar ik probeer ze wel op een gelijkwaardige manier op te leiden tot hardloper.”

Loopmaatjes

Niet alle deelnemers zijn in staat om individueel hun meters te maken. Daarom zijn er altijd vrijwilligers aanwezig, zogenoemde loopmaatjes. “We hebben elke training vijftig lopers en vijftien loopmaatjes. Die zijn er om lekker te kletsen en te zorgen voor de veiligheid van de atleet”, vertelt René. 

Benjamin is een van de loopmaatjes en haalt daar veel voldoening uit: “Het gewoon heel belangrijk voor deze mensen om te sporten en gezond te zijn. Maar het is ook erg gezellig.”

“De loopmaatjes moedigen aan om even door te gaan. Als je wilt stoppen is het van: ‘Hup!'”

robin, cliënt ons tweede thuis

Afgelopen training hielp Benjamin bewoner Wilco. Hij vindt het erg fijn dat Benjamin hem helpt: “Hij zegt bijvoorbeeld dat ik in de binnenbaan moet blijven lopen. Of dat ik mijn tempo moet aanpassen.”

Robin is ook erg blij met de hulp van loopmaatje Dominique: “Ze moedigt ook aan om even door te gaan, als je wilt stoppen is het van: ‘Hup!'”

Bewoners Ons Tweede Thuis trainen in Uithoorn voor obstacle run

Goud

De cliënten trainen voor een zogenoemde obstacle run eind volgende maand. De wedstrijd wordt georganiseerd door Ons Tweede Thuis. Bewoners uit de regio Amstelland zullen de strijd met elkaar aangaan in een hardloopwedstrijd met obstakels, zoals hordes en pionnen.

Bart schat zijn kansen goed in: “Ik ga voor goud.” Robin vindt een plek op het podium minder belangrijk: “Het gaat om het meedoen, niet om het winnen.”

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS