HomePolitiekSPSP Amstelveen wijst college op voorkeursbeleid opvangen vluchtelingen

SP Amstelveen wijst college op voorkeursbeleid opvangen vluchtelingen

De Amstelveense afdeling van de SP heeft het Amstelveense college erop gewezen dat eventueel voorkeursbeleid bij de opvang van vluchtelingen onwenselijk is. Dit mede naar aanleiding van een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) vorige week.

Het CvdRM stelt dat ook in crisissituaties de overheid de plicht heeft om adequate opvang te garanderen aan alle asielzoekers en ontheemden. Staatssecretaris Eric van der Burg van Veiligheid en Justitie opperde onlangs om sommige gemeenten alleen Oekraïners te laten opvangen om zo in andere gemeenten meer ruimte te creëren voor andere asielzoekers.

‘Gemeente maakt direct onderscheid’

Naar aanleiding van de speciale noodopvang voor Oekraïners die binnenkort opent in Kronenburg stelt de SP daarom maar liefst 18 vragen aan het Amstelveense college. “Met beleid enkel en alleen opvang te bieden aan mensen uit de Oekraïne maakt een gemeente direct onderscheid op basis van afkomst tussen mensen die uit Oekraïne vluchten, en asielzoekers uit andere landen,” stelt de partij in een persbericht.

Lees ook: Vergunningen ontbreken: komst Oekraïners naar noodwoningen Kronenburg vertraagd

Wil Roode: “Niet alleen verblijven er binnenkort 26 geselecteerde gezinnen uit de Oekraïne in de noodopvang, maar het college heeft selectiecriteria gehanteerd zonder dit aan de gemeenteraad voor te leggen. De SP wilt weten waarom er selecties hebben plaatsgevonden en of deze criteria zijn getoetst. Op eigen houtje selecteren vinden wij onjuist.”

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS