HomeAANdachtBeperkt in AmstelveenSlechtziende Susan mag weer hardlopen met buddy: 'Ik krijg daar gewoon veel...

Slechtziende Susan mag weer hardlopen met buddy: ‘Ik krijg daar gewoon veel energie van’

AMSTELVEEN – Na een lange coronastop is de slechtziende Susan Peters uit Amstelveen eindelijk weer vol aan het trainen op de hardloopbaan. Dat doet ze met haar ‘buddy’ Hennie Lollinga, die ze kent via de stichting Running Blind. Zij zorgt ervoor dat Susan nergens tegenaan loopt. 

Susan is, ondanks haar bijna volledige blindheid, een echte sportieveling en doet nu vier jaar aan hardlopen en het is haar lust en haar leven geworden. Corona gooide de afgelopen twee jaar flink wat roet in het eten. Trainingen bij de Amsterdamse Atletiek Combinatie gingen niet door en met Hennie alleen op pad gaan, lukte in het begin ook niet.

beperkt in amstelveen

“We hebben het geprobeerd met een stok op anderhalve meter”, vertelt Hennie, die ook uit Amstelveen komt. “Maar omdat Susan ook slechthorend is, was dat niet te doen”, gaat ze verder. Hierdoor zagen veel koppels het volgens Stichting Running Blind een tijdje niet meer zitten. 

Energie

Maar nu wordt er dus weer volop getraind. Susan kan niet alleen hardlopen, omdat ze het Ushersyndroom heeft. Dat betekent dat de vrouw langzaam haar zicht en gehoor verliest. Mensen die dit syndroom hebben, worden uiteindelijk helemaal doof en blind. Hier laat Susan zich zo min mogelijk door beperken. Door het hardlopen voelt de Amstelveense zich vrij. 

“Lekker bewegen, lekker vrijheid. Ik krijg daar gewoon heel veel energie van”, vertelt ze. De  vrouwen leren elkaar door hun deelname aan stichting Running Blind steeds beter kennen. Ze zagen meerdere wedstrijden niet door gaan, maar trainen nu hard voor een comeback tijdens de halve marathon van Rotterdam in april. “Het is even afwachten of het doorgaat, maar ja je moet een doel hebben”, aldus Susan.

Sporten met een beperking in Amstelveen

Amstelveen biedt verschillende mogelijkheden om te sporten met een beperking. Zo organiseert vrijetijdsvereniging De Schakel een hoop activiteiten en is er een zwemvereniging voor blinde mensen: Cormeta. Je kan met het bos en de polders alle kanten op als je wil hardlopen, vertelt Susan, maar ze komt ook moeilijkheden tegen. Zo zijn veel stoepen ongelijk en smal en loopt ze daarom vaak op het fietspad. Niet iedereen kan dit waarderen. Susan en Hennie krijgen weleens verwensingen naar hun hoofd, vertellen ze. De trainingsmaatjes zijn te herkennen aan hun speciale hesjes met daarop de woorden ‘buddy’ en ‘blind’.

Susan traint nu één keer per week met haar maatjes van Running Blind en ook nog in ‘het wild’ in Amstelveen met Hennie. “Mijn taak is dan om haar aanwijzingen te geven en zeker niet te laten struikelen”, legt Hennie uit. “Ik ga niet zomaar een route doen waarvan ik niet weet of er veel obstakels zijn.” Het is haar dan tot nu toe ook altijd gelukt om Susan veilig de finishlijn over te krijgen.  

Running Blind is nog op zoek naar buddies. Is dit iets voor jou?  Neem dan contact met ze op! 

Celine Sulsters
Celine Sulstershttp://aanamstelveen.nl
Ik ben Celine (25), een van de oprichtsters van AAN! Amstelveen, bestuurslid en op dit moment journalist bij NH Nieuws. Zelf ben ik dol op het maken van verhalen en ik vind het leuk om met de creatieve club achter AAN! en NH te bedenken hoe wij het nieuws op verschillende manieren kunnen brengen. Mijn studie journalistiek aan de Vu heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik heb tot mijn 23e in Amstelveen gewoond, dus ik ken het gebied goed. Ik heb er vertrouwen in dat AAN! de komende jaren steeds meer gaat groeien. Help ons vooral om jou te vertellen wat je wil horen en waar je je druk over maakt!

AANRADERS