Home Politiek D66 Slechts drie vrouwen in top-10 kandidatenlijst D66 Amstelveen

Slechts drie vrouwen in top-10 kandidatenlijst D66 Amstelveen

AMSTELVEEN – Wethouder Floor Gordon bekent het schoorvoetend. Op de Amstelveense kandidatenlijst van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 staan op de eerste tien plekken inderdaad wat weinig vrouwen. Volgens Gordon is het animo bij vrouwen om op een verkiesbare plek te staan simpelweg wat minder. Het resulteert in drie vrouwen in de top-10 van de nieuwe lijst.

Wie de Amstelveense lijst van D66 langs de fictieve diversiteitsmeetlat wil leggen, zal tot de conclusie komen dat deze dik orde is. Gordon legt bij de presentatie ook uit dat de lijst door de leden wordt samengesteld. Dat is een langdurig proces geweest met wat betreft Gordon een fantastisch resultaat.

Blij met niveau

Net als bij andere partijen speelt het probleem om gemotiveerde kandidaten te vinden ook bij D66. Interesse in de lokale politiek is er zeker, maar bij veel mensen ontbreekt de tijd om zich volledig te kunnen inzetten. “Toch ben ik heel blij met het huidige niveau van onze lijst,” voegt Gordon toe. Haar naam zal als lijsttrekker in ieder geval op de verkiezingsposter verschijnen bij de komende campagne.

Opvallend is de plek van die andere D66-wethouder op de lijst: Frank Berkhout. Hij kiest ervoor zich niet verkiesbaar te stellen als raadslid na ruim 20 jaar inzet voor D66 Amstelveen. Daarom staat Berkhout helemaal onderaan als lijstduwer

De huidige raadsleden Annemieke van der Vet en Edwin van der Waal staan ook niet meer op een verkiesbare plek. Zij maken na acht jaar raadslidmaatschap graag plaats voor nieuw talent.

Gelijke kansen

Hoewel het verkiezingsprogramma van D66 nog niet is gepresenteerd geeft Gordon toch voorzichtig een voorschot op wat de doelen voor de komende raadsperiode zijn. Dat D66 graag wil terugkeren in het college is duidelijk. Speerpunten moeten dan -niet geheel onverwacht- duurzaamheid, onderwijs en wonen gaan worden. De kwaliteit van het leven in Amstelveen moet daarbij leidend zijn. Evenals gelijke kansen voor iedere burger.

Maar wat Gordon betreft moet er ook hard worden gewerkt om het vertrouwen van de inwoners in de overheid weer op te vijzelen. De (huidige) toestand in Den Haag helpt daar natuurlijk niet bij mee. Een sneer uitdelen richting de landelijk fractie durft Gordon (nog) niet aan. “Wij zijn een partij met een gedachtegoed. Een optimistische partij die denkt in oplossingen,” ontwijkt de D66-lijsttrekker handig.

De volledige kandidatenlijst:

 1. Floor Gordon 
 2. Harmen van der Steenhoven 
 3. Saloua Chaara 
 4. Tawros Aslanjan
 5. Driss Aarabi 
 6. Heidy Knol 
 7. Youssef Ben Idder
 8. Maarten de Haan 
 9. Robert Zuidbroek 
 10. Julian Talma
 11. Alice Wagenvoort
 12. Araz Abbas
 13. Paul van Roermund 
 14. Mayte Haenen 
 15. Tijn van Brakel
 16. Rolf Koning
 17. Aziza Filal
 18. Mechtelt Prins 
 19. Daan de la Parra
 20. Renate Lanjouw 
 21. Guus Lindeman 
 22. Francoise Oud 
 23. Marieke Klingers 
 24. Edwin van der Waal 
 25. Mirella Gelauf 
 26. Rien Alink
 27. Anne-Mieke van der Vet
 28. Frank Berkhout
Mobiele versie afsluiten