Home112Sky telefoons gehackt in zaak van liquidatie Kotar

Sky telefoons gehackt in zaak van liquidatie Kotar

AMSTELVEEN – De recherche is er in de zaak van de liquidatie van de 39-jarige R. Kotar in geslaagd een aantal Sky ECC-telefoons te kraken. De Nederlands-Marokkaanse crimineel uit Amstelveen werd op 12 december 2019 doodgeschoten bij zijn auto voor de sportschool aan Escapade in Amstelveen. Vandaag stonden de verdachten van de liquidatie Jonathan C. (27), Saifeddine M. (23) en  Jurviën M. (20) voor de rechter in een tussentijdse zitting. 

C. en Jurviën M. worden aangemerkt als de schutters in de liquidatie, waarbij Jurviën M. de fatale schoten zou hebben afgevuurd. Het wapen van Jonathan C. zou hebben geweigerd. Saifeddine M. zou peilbakens onder Kotars BMW hebben geplakt. Daar zijn ook duidelijke camerabeelden van, volgens de rechtbank. 

Lees ook: Liquidatiekaart Amstelveen: 66 procent van pogingen slaagt

Kotar was de broer van  Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan, die in 2014 op een Spaans terras werd geliquideerd. Beide broers behoorden vermoedelijk tot de groep van Amsterdammer Karim Bouyakhrichan, alias ‘Taxi’, een groep die volgens de opsporingsdienst in oorlog was met de groep rond Ridouan Taghi en de gedetineerde Richard R., alias ‘Rico de Chileen’.

Zowel C. als Jurviën M. waren vanochtend in de rechtszaal aanwezig. Alleen Saifeddine M. zag net als de vorige pro forma af van zijn recht om bij de zaak aanwezig te zijn. C. en Saifeddine M.  zitten beide in voorarrest. C. zit al een 394 dagen in voorrast, maar daarbij zit hij ook al vast voor wapenbezit. 

Sky telefoons

De Sky telefoons zijn volgens de officier van justitie de telefoons van Jurviën M. en  Saifeddine M. Een Sky ECC-telefoon is een extra beveiligde smartphone, waarop een beveiligde chatapp staat en worden door criminelen veel gebruikt. Ook is er een skytelefoon gekraakt van het slachtoffer zelf. “Er zijn wel gesprekken vastgelegd, maar hoe relevant ze zijn, is nog onbekend. De data moeten nog geanalyseerd worden”, zei de officier van justitie in de rechtzaal. “De data zit niet op de telefoon zelf, maar staat op een database. Daar moeten ze worden opgehaald en er komen nu gesprekken binnen.”

“Ik ben een ongewenste gast, dus alles wordt afgewezen”

Jonathan C., verdachte van moord op R. Kotar

Ook zullen er nog een aantal getuigen worden gehoord op 21 oktober en loopt er nog een vergelijkend onderzoek loopt naar een patroon, die bij Jurviën M. is aangetroffen. 

Schorsing

De advocaat van C., meester Fontein, en de advocaat van Saiffeddine M., meester De Leon hebben de rechtbank verzocht om het voorarrest van de verdachten te schorsen. Zo is C. vorig jaar vader geworden van een dochter die in oktober een jaar wordt en die hij nog nooit gezien heeft. De officier van Justitie was erg verbaasd over deze reden voor schorsing, omdat Kotar zelf voor de ogen van zijn destijds 5-jarige zoon werd doorgeschoten. Die zat op de achterbank van de auto van Kotar. De rechtbank heeft de verzoeken afgewezen. Jurviën M. mocht het proces al in vrijheid afwachten. 

Toen de voorzitter van de rechtbank C. vroeg of hij nog iets wilde zeggen, zei hij: “Ik zit al langer dan een jaar vast. Maar hier heb ik niks mee te maken. Ik snap dat ik met een vuurwapen ben aangehouden en dat ik die straf moet uitzitten. Ik ben een ongewenste gast dus alles wordt afgewezen.” C. is illegaal in Nederland en is in afwachting van een verblijfsvergunning.

Op 21 december zal de zaak weer voor de rechter komen. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS