Home Amstelveners Amstelveense scholen, organisaties en gemeente trekken samen op tegen online seksueel geweld

Amstelveense scholen, organisaties en gemeente trekken samen op tegen online seksueel geweld

AMSTELVEEN – Online seksueel geweld komt vaker en vaker voor onder de jeugd. Zeker met de komst van apps zoals Telegram, zijn jongeren extra kwetsbaar voor zogenoemde expose-groepen. In deze groepen, met meestal tienduizenden leden, worden dagelijks expliciete beelden van vooral jonge meisjes verspreid. Ook in Amstelveen is dit een probleem. Scholen, organisaties en de gemeente proberen bieden hulp aan slachtoffers, maar willen vooral preventief optreden. 

De impact voor slachtoffers is groot. In januari maakte de 13-jarige Desteny uit Amsterdam Zuidoost een einde aan haar leven, nadat een filmpje rondging op sociale media met beelden van seksuele handelingen. Desteny is niet het enige slachtoffer van online seksueel geweld. 

‘Ik vond hem zo leuk’

Ook Laura (16) deed haar verhaal bij Qpido, een centrum voor seksuele weerbaarheid. Zij werd het slachtoffer van sexting nadat een jongen uit haar klas haar onder druk had gezet om een foto te sturen zonder shirt. “Hij gaf aan dat hij mij echt zo leuk vond en mijn borsten graag wilde zien. Ik wilde het eigenlijk niet, maar ik vond hem zo leuk, dat ik uiteindelijk besloten heb om het te doen.”

Ze vervolgt: “Ik had hem wel nog aangegeven dat het alleen voor hem was en vertrouwde er ook op dat hij de foto alleen voor zichzelf zou houden. De volgende ochtend kwam ik op school. Terwijl ik mijn fiets in het fietsenrek zette werd er naar mij geroepen: “Slet!”. Ik trok er mij in eerste instantie niet veel van aan tot ik bij mijn kluis stond en mijn vriendin naar mij toe kwam gerend. ‘Laura, er gaat een foto van je rond!’ Ik wist niet hoe ik moest reageren, ik kon wel door de grond zakken.”

Seksuele online intimidatie

Recentelijk kwam in het landelijke onderzoek van het CBS naar voren dat 29 procent van alle 16- tot 18-jarige in de afgelopen 12 maanden te maken heeft gehad met online seksuele intimidatie. Ondanks dat er geen lokale cijfers bekend zijn over de frequentie van het probleem, melden Qpido, de Gemeente Amstelveen en de Amstelveense middelbare scholen dat online seksueel geweld, bijvoorbeeld als gevolg van onverantwoordelijk omgaan met sexting, ook met zekere regelmaat voorkomt in Amstelveen. 

Volgens Ruth Schipper, programmaleider van Stichting Qpido, zijn de preventieve voorlichtingen essentieel voor de jongere generatie. “Elk kind moet seksueel veilig kunnen opgroeien.” Voorlichting kan hier een belangrijke rol in spelen.

“Het is waardevol voor kinderen om bepaalde situaties te herkennen.” Daarnaast is het ook belangrijk dat die hulpvraag mogelijk is. “Docenten zijn hier meestal te druk voor en voor veel jongeren is het ongemakkelijk om hier met ouders over te praten”, geeft Schippers aan. 

Korte lijnen jeugdhulpverlening

De gemeente geeft aan dat jongerenwerkers actief zijn: “De jongerenwerkers zijn een laagdrempelig aanspreekpunt. Jongeren kunnen hier hun verhaal kwijt over zaken die hun bezighouden op allerlei leefgebieden.”

De jeugdhulpverlening heeft korte lijntjes met het sociaal team van de gemeente, zodat er snel passende en gespecialiseerde hulp geboden kan worden. Daarnaast meldt de Gemeente Amstelveen dat ze structureel preventief aanbod leveren aan scholen zoals het lespakket “Lang Leve de Liefde” van het Rutgers Kenniscentrum. Dit is een “kant-en-klaar” pakket, waar de docent en de klas zelf mee aan de slag moeten gaan. Het kan dus wel zo zijn dat dit blijft liggen in de la, als een docent hier geen prioriteit aan geeft.

De behoefte aan voorlichtingen rondom sexting in Amstelveen is er. “Ik weet zeker dat sexting ook voorkomt op mijn school”, vertelt conrector Hilde van Stelten van het Hermann Wesselink College. “Ik heb recent geen concrete gevallen onder ogen gehad, maar het gebeurt veel en dus ook bij ons.”

Van Stelten vindt voorlichting op dit onderwerp heel belangrijk. De school faciliteert nu zelf om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken onder de jongeren. “Wij zijn in gesprek met stichting ‘Sex Matters’ om voorlichting bij ons op school te kunnen doen. Dit moet gaan over seksualiteit en ‘grenzen’, dus ook over sexting.”

Meer informatie en data over online seksuele intimidatie is hier te vinden.
Mobiele versie afsluiten