Home Gezondheid Scholen zijn klaar voor het nieuwe schooljaar: “Onderwijshart gaat weer kloppen”

Scholen zijn klaar voor het nieuwe schooljaar: “Onderwijshart gaat weer kloppen”

AMSTELVEEN – Het onderwijs heeft afgelopen jaar heel wat klappen ontvangen. Les op afstand, mondkapjes in de klas en hele klassen in thuisquarantaine. Morgen openen de Amstelveense scholen hun deuren weer hun leerlingen. Maar dat gaat niet zonder de nodige voorbereiding met ‘de nasleep’ van corona.

Ronald Bouwman, directeur van de Amstelveense school voor speciaal basisonderwijs De Bloeiwijzer, spreekt met de redactie van AAN! Amstelveen. Kunnen we eindelijk weer een beetje normaal naar school?

Ondanks dat de nodige maatregelen tot sowieso 20 september landelijk gelden, kijken ze bij De Bloeiwijzer in ieder geval uit naar het nieuwe schooljaar, meldt Bouwman. “Na de zomer is het altijd weer een feestje om alle kinderen op school te zien. Je onderwijshart gaat  sneller kloppen wanneer je alle blije gezichten van de kinderen ziet. De kinderen zitten vol verwachtingen en de nodige verhalen.” 

Kinderen hebben sociaal contact nodig

Leerlingen van De Bloeiwijzer hebben vaak negatieve ervaringen opgedaan in het ‘schoolse’ leven. Het lukt dan niet meer in regulier onderwijs om maximaal te ontwikkelen. De pandemie is bij De Bloeiwijzer daarom een extra uitdaging geweest de afgelopen tijd. “Terugkeren naar de situatie zoals tijdens de lockdown, heeft absoluut niet onze voorkeur. We zien dat kinderen het sociale contact nodig hebben, om zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.” 

Zo doet de school er alles aan om de huidige maatregelen goed en veilig te waarborgen. “Wij en de kinderen nemen de situatie serieus. 1,5 meter afstand tussen medewerkers, vaste looproutes in de school en ouders verspreid bij de verschillende ingangen, blijven dan ook de norm.”

Focus op mogelijkheden 

De school ziet de situatie voor aankomend schooljaar positief in. “In plaats van onze focus te leggen op de maatregelen, kijken we liever naar de mogelijkheden die we hebben. In vergelijking met de reguliere basisscholen in Amstelveen, krijgen de 4 tot 12-jarige leerlingen al begeleiding op maat. Hierdoor is De Bloeiwijzer qua infrastructuur al voorbereid en konden we tijdens de lockdown snel digitaal inspelen. Daarnaast hebben we de luxe dat we veel collega’s met verschillende achtergronden en expertise hebben rondlopen. Hierdoor is het zowel in de voorbereiding als erna, gemakkelijker om aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van onze leerlingen,” geeft Bouwman aan. 

Nog even geduld

Ook de reguliere basisscholen moeten nog even wachten om helemaal terug naar het normaal te kunnen. Ondanks dat de coronamaatregelen beperkt gelden voor de leeftijdsgroepen van de basisscholen, zullen ouders hun kinderen maandag vanaf het schoolplein buiten moeten uitzwaaien. 

Mobiele versie afsluiten