HomeSchipholSchiphol schiet met waterkanonnen ultrafijnstof uit de lucht

Schiphol schiet met waterkanonnen ultrafijnstof uit de lucht

Schiphol probeert met waterkanonnen de uitstoot van ultrafijnstof uit vliegmotoren te verminderen. De ultrafijnstofdeeltjes hechten zich de nevel, waardoor ze als druppels op de grond neerslaan. Schiphol hoopt dat als de proef slaagt, grondmedewerkers en omwonenden ultrafijnstof afkomstig uit vliegtuigen niet meer hoeven in te ademen.

De proef wordt uitgevoerd door experts van Schiphol TNO en met een vliegtuig van Corendon. TNO meet de hoeveelheid ultrafijnstof, terwijl er op verschillende manieren nevel wordt verspreid bij het draaien van de motoren met groot vermogen, net als bij het starten, opstijgen en landen.

Carolijn Schoofs, hoofd innovatie bij Schiphol, verwacht veel van het gebruik van nevel: “Als onze verwachtingen worden bevestigd, kunnen we met die kennis de techniek verfijnen en verder werken aan inzetten van nevel op de luchthaven.”

Noodklok

Omwonenden van Schiphol worden regelmatig blootgesteld aan verhoogde concentraties ultrafijnstof. Dat heeft effect op hun gezondheid, blijkt uit onderzoek van RIVM. Het grondpersoneel luidt inmiddels al jaren de noodklok over de gevaren van ultrafijnstof. Een onafhankelijk onderzoek naar gevolgen voor de gezondheid van medewerkers is nog niet uitgevoerd, maar komt er wel.

De proef werd door Schiphol zelf gefilmd.

Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS