HomeOndernemenSchiphol moet alsnog alle niet-essentiële winkels sluiten

Schiphol moet alsnog alle niet-essentiële winkels sluiten

SCHIPHOL – Luchthaven Schiphol zal toch alle niet-essentiële winkels achter de paspoort- en beveiligingscontrole moeten sluiten. Dat zegt demissionair premier Rutte tegen de Tweede Kamer in het coronadebat. Schiphol was uitgezonderd van de harde lockdown in Nederland, maar zal onder andere vanwege de grote maatschappelijke verontwaardiging de winkeldeuren moeten dichtgooien.

Winkelmedewerkers op Schiphol lieten mediapartner NH Nieuws weten woedend te zijn over de uitzonderingspositie van de luchthaven. Ze voelen zich niet voldoende beschermd tegen besmettingen, terwijl niet uitgesloten is dat alle reizigers achter de beveiligingscontrole vrij zijn van corona.

Een deel van de passagiers die uit hoogrisicolanden aankomen en vrijwillig getest zijn, blijken alsnog besmet te zijn met de zeer besmettelijke omikronvariant.

Voldoende veiligheidsmaatregelen

Volgens Schiphol werden er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen, zoals mondkapjes, spatschermen en afstandsregels. De luchthaven vond het niet nodig om uit solidariteit met de rest van Nederland de niet-essentiële winkels te sluiten, omdat er hoe dan ook reizigers zijn.

Schiphol laat in een reactie aan NH Nieuws nog niet te weten wanneer de winkels moeten sluiten. Daar moet nog overleg over plaatsvinden, onder andere met het kabinet.

Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren is tevreden. Teunissen had al een motie klaarliggen om druk op de regering te zetten om de winkels te sluiten.

“Het had Schiphol gesierd als ze zelf maatregelen hadden getroffen”

Christine Teunissen – Partij voor de Dieren

“Een terechte reactie van het kabinet, het was duidelijk niet uit te leggen dat Schiphol uitgezonderd is van lockdownmaatregelen”, laat Teunissen aan NH Nieuws weten. “Het had Schiphol gesierd als ze maatregelen hadden getroffen. Niet alleen het besmettingsgevaar vermindert hierdoor, het is ook solidair zijn met al die ondernemers die hun deuren dicht moeten houden.”

Foto('s):Schiphol
Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS