Rotonde Sportlaan/Beneluxbaan doorn in het oog weggebruikers: ‘Sorry, ik zag je niet!’

AMSTELVEEN – Regelmatig gaat het er bijna en soms helemaal mis. De rotonde Sportlaan/Beneluxbaan is bij weggebruikers berucht. Fietsers klagen over geen voorrang verlenende automobilisten. Chauffeurs op hún beurt mopperen over de onoverzichtelijkheid van de verkeerssituatie en de van alle kanten komende fietsers. 

Al sinds de oplevering van de rotonde is er ophef over het slechte zicht en het tweezijdige fietspad rondom. Afgelopen juli komt een e-biker hard in aanraking met een auto en komt later in het ziekenhuis te overlijden. En als we in de buurt van de rotonde wat voorbijkomend verkeer vragen naar hun ervaringen op het verkeerspunt, hoeft er niet lang te worden gezocht naar verhalen.

“Sorry, ik zag je niet. Op dat moment ben je boos maar ze kon er vrij weinig aan doen want je ziet het gewoon echt niet.” 

scooterrijdster

Zo vertelt een jongedame op een scooter onlangs nog te zijn aangereden door een geen voorrang verlenende automobiliste. “Ik had dus voorrang en die vrouw zag me niet en ze reed me dus vol aan”, aldus de scooterrijdster. “Ze zei: sorry, ik zag je niet! Op dat moment ben je heel boos maar eigenlijk kon ze er zelf ook niet zoveel aan doen want je ziet het gewoon echt niet.” 

Glazen wanden deel van het probleem

Naast het tweezijdige fietspad vormen glazen wanden langs de rijbaan voor aankomend automobilisten een deel van het probleem. Zeker bij nat weer, als de glazen platen vol druppels zitten, wordt het zicht vanuit de auto op eventueel aankomend fietsverkeer belemmerd. De lokale ChristenUnie alsook Actief voor Amstelveen stelde de situatie aan de kaak bij het college. Wethouder Rob Ellermeijer wil echter dat het tweezijdige fietspad blijft omdat fietsers anders teveel om zouden moeten rijden. De glazen platen worden wel vervangen, al zal dat pas op zijn vroegst in januari volgend jaar gebeuren. Tot die tijd blijft het dubbel opletten op de rotonde.  

AANRADERS