Home112Ronselaars probeerden Oekraïense vrouwen op te halen bij opvanghotel Amstelveen

Ronselaars probeerden Oekraïense vrouwen op te halen bij opvanghotel Amstelveen

In Amstelveen zijn bij zeker één hotel waar vluchtelingen worden opgevangen ronselaars gezien die Oekraïense vrouwen de prostitutie in wilden krijgen. 

Amstelveense hotels waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

Dat vertellen betrokkenen bij de opvang in een uitzending van het programma ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’ van NPO Radio 1. 

In Amstelveen worden momenteel 470 mensen opgevangen in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel. De coördinatie van de opvang is in handen van Stichting Maccabi. Laura Renberg van de stichting vertelt in de uitzending: “De gemeente Amstelveen belde ons: ‘Wij kunnen de grote vluchtelingenstroom even niet aan. Kunnen jullie een aantal vluchtelingen in het hotel accepteren?’ Binnen een uur stonden er toen driehonderd vluchtelingen.”

Dokterspost

Renberg gaat vol trots verder over hoe zij met een groep vrijwilligers opvang verzorgt in de hotels. Er is inmiddels zelfs een dokterspost opgericht, onder leiding van arts-assistent Lester van Ravenswade. 

“Een te grote auto voor de deur met een te vaag verhaal waarom ie te vaak in het hotel hangt en allemaal jonge vrouwen aanspreekt”

arts-assistent Lester van Ravenswade

Die ziet helaas wel dat de opvang ook mensen met verkeerde bedoelingen aantrekt, zoals mannen die de schijn wekken vrouwen te willen ronselen voor prostitutie. “Een te grote auto voor de deur met een te vaag verhaal waarom ie te vaak in het hotel hangt en allemaal jonge vrouwen aanspreekt”, omschrijft hij dit soort figuren. 

Geen goede bedoelingen

Renberg vult aan: “Er zijn al meerdere mensen uit het hotel gezet die niet de goede bedoelingen hadden.”

Het hotel waar dit plaatsvond, heeft volgens haar op tijd ingegrepen en mensen is de juiste hulp geboden, maar het doet wel pijn dat dit soort dingen gebeuren. “Wij hebben hier zoveel voor ze geregeld en het is hier gewoon goed en dan wordt er toch misbruik van gemaakt”, aldus Renberg in het radioprogramma. 

Extra beveiliging

De gemeente Amstelveen laat in een reactie weten nog geen concrete meldingen te hebben ontvangen over de aanwezigheid van ronselaars in of bij de hotels. Wel is uit voorzorg extra beveiliging ingezet. “De wijkagent komt vaker langs en overdag is er een beveiliger van de gemeente”, aldus een woordvoerder. 

Ook de gemeente Uithoorn laat weten vermeende ronselaars te hebben gezien bij opvanglocaties. Daarom is ook daar nu extra beveiliging ingezet. 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS