HomeAANdachtOud in AmstelveenRapper Baas B introduceert rapwereld bij ouderen in Pluspunt Patrimonium

Rapper Baas B introduceert rapwereld bij ouderen in Pluspunt Patrimonium

Baas B, bekend van hits als “Het Land Van” en “Moppie” stond deze week niet in een uitverkocht poppodium, maar in Wijkcentrum Pluspunt. Hier heeft hij een hele middag een rapworkshop gegeven aan ouderen. 

Het idee van een rapworkshop is oorspronkelijk ontstaan voor jongeren. Bart, ook bekend als Baas B, heeft gewerkt als psycholoog met jongeren met verslavings- en gedragsproblemen. Hier merkte hij dat een verhaal opschrijven in rapvorm of gedicht, helpt bij het kwetsbaar opstellen. 

“Participe heeft mij toen benaderd en gevraagd of ik dit met ouderen wilde doen. Na een geslaagde testsessie, ga ik de oudere mensen hier uitdagen om iets moois met elkaar te delen”. 

Kracht van het delen

De rapper vertelt verder: “Hiermee probeer ik te bereiken dat de deelnemers verbinding ervaren door de kracht van het delen. Dat is het uiteindelijke doel, maar daarnaast wil ik ook gewoon dat de mensen een leuke middag hebben, waar we naar echte verhalen kunnen luisteren.”

Deelnemer Frans, die vroeger zanger was, had zijn verhaal al snel klaar op papier. Hij schreef over alle slechtheid van de wereld. 

Ook beste vriendinnen Dores en Ingeborg schreven over een diepgaander onderwerp: Eenzaamheid. “Dat is een groot probleem voor ons oude mensen. Hoe ouder je wordt, hoe erger het wordt. Veel mensen om je heen gaan dood en dan moet je zien dat je nog uit de kleine dingen in het leven, geluk kan halen. Je moet vooral niet wachten tot andere mensen jou gelukkig maken. Die tijden hebben we gehad.”

Applaus

Tenslotte schreef Marianne, vergezeld met haar man Dick, over het verdriet uit haar leven, maar dat ze trots is dat ze uiteindelijk de goede keuzes heeft gemaakt. 

Hoogtepunt was het moment waarop de raps ook echt werden voorgedragen. Alle veertien deelnemers werden door Baas B getrakteerd op luid applaus.

Eveliene Quaijtaal
Eveliene Quaijtaal
Eveliene is 20 jaar en komt oorspronkelijk uit Breda. Sinds 2020 woont ze echter in de regio Groot Amsterdam en volgt de studie Media & Journalistiek aan de Vrije Universiteit.

AANRADERS