HomePolitiekVVDRaat sneert op NPO1 naar kabinet en gemeenten die huisvesting statushouders niet...

Raat sneert op NPO1 naar kabinet en gemeenten die huisvesting statushouders niet op orde hebben

AMSTELVEEN – Wethouder Herbert Raat (VVD) heeft zich bij het radioprogramma Spraakmakers (NPO1) bijzonder kritisch uitgelaten over het huidige immigratiebeleid. Daarbij schroomt hij niet om gemeenten die niet voldoen aan de huisvestingsopvang voor statushouders de les te lezen.

“Als alle gemeenten zouden meewerken, dan was er op dat gebied op dit moment geen probleem geweest in Nederland,” voegt de wethouder op een blog die vandaag werd geplaatst. Raat vindt dat het kabinet de druk moet opvoeren op gemeenten die hun zaken niet voor elkaar hebben. Amstelveen moet voor 1 juli 67 statushouders hebben gehuisvest. Op 1 april waren dit er 71.

Hoofd- of buikpijn

De wethouder beseft dat het huisvesten van statushouders scheve ogen geeft op een overspannen woningmarkt. Bij Spraakmakers stelt hij dan ook dat thuiswonenden en anderen die op zoek zijn naar een woning de prijs betalen voor het huidige immigratiebeleid. “Het is hoofd- of buikpijn.”

Lees ook: Amstelveen verplicht om 52 vluchtelingen te huisvesten ondanks krapte woningmarkt

“Als je vijftig- tot honderdduizend mensen toelaat moet je gemeenten ook ruimte en middelen geven om ze op te vangen,” sneert Raat naar het kabinet waar zijn eigen VVD ook deel van uitmaakt. Raat stelt echter dat het huidige beleid is beland in een patstelling tussen links en rechts.”Dus wordt er geen keuze gemaakt en wordt het probleem over de schutting gegooid bij de gemeenten.”

Canada en Australië

De Amstelveen loco-burgemeester kijkt dan ook graag naar traditionele immigratielanden als Canada en Australië. “Bepaal elk jaar hoeveel vluchtelingen je kunt opnemen en laat die goed integreren. Zo voorkom je ook dat allerlei asielzoekers uit veilige landen in de opvang zitten en soms ook nog voor overlast zorgen. Nederland mist een integratieaanpak voor de langere termijn. Integratie is een proces van de lange adem en duurt een of twee generaties voordat je echt resultaat ziet. We kunnen niet nog eens twintig jaar verspillen,” aldus Raat.

Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken en Vluchtelingen in Amsterdam reageerde nog op de woorden van Raat. De Amsterdamse GroenLinks-wethouder vindt dat Amstelveen gemakkelijk praten heeft: “Het maakt nog wel een verschil of je 60 of 600 woningen moet vinden.” Raat had deze te verwachten reactie al eerder gepareerd in de uitzending door te stellen dat ze in Amsterdam ook tien keer zoveel woningen hebben.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS