AAN! De nieuwe digitale omroep van Amstelveen

Wij zijn AAN! maar we staan nog niet honderd procent aan. We zijn bezig met een zogenoemde soft-launch. Op deze manier laten wij voorzichtig  zien wat van AAN! kan worden verwacht. AAN! heeft eind maart het sein gekregen om definitief van start te kunnen gaan. Op het ogenblik worden diverse jonge enthousiaste mensen opgeleid door NH Media zodat we snel definitief op de AAN!-knop kunnen drukken. 

Megabioscoop moet hart van Amstelveen eindelijk doen bruisen

Onderwijsinspectie start onderzoek naar 'geestelijke mishandeling' zesjarige leerling

Leerlingen Amstelveen College zetten zich schrap voor eindexamens in coronatijd

Met thee de strijd aanbinden tegen depressie in coronatijd

Uitslag verkiezingen Tweede Kamer 2021 Amstelveen

AMSTELVEEN - De VVD heeft de meeste stemmen behaald en is ook in deze gemeente opnieuw de grootste stemmentrekker gebleken. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. 

De opkomst was met 80,6 procent lager dan tijdens de vorige verkiezingen in 2017, toen nam 84,0 procent de moeite om te stemmen.

De VVD behaalt dit keer 25,6 procent van de stemmen. Gezien de peilingen vooraf is de uitslag niet heel verrassend. Ook in 2017, tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen, kwamen de liberalen als grootste partij uit de bus. Maar toen brachten wel iets meer kiezers (28,0 procent) hun stem uit op de VVD.

 

Kijken we naar de top 3, dan zien we dat na de VVD, D66 de meeste stemmen heeft binnen gehaald. In een percentage uitgedrukt is dat 21,3 procent (in 2017 was dat 18,0 procent). Nummer drie is de PVV met 7,4  procent (2017: 8,9 procent).

Grote verliezers zijn de partijen op links. GroenLinks heeft 6,1 procent van de stemmen maar krijgt flinke klappen. Want in 2017 kreeg de partij nog 10,7 procent van de stemmen. Opvallende nieuwkomer is VOLT, die partij trekt vanuit het niets 3,5 procent van de stemmen naar zich toe.

Bente jongste stembureau-medewerkster van Amstelveen

In Amstelveen zijn maar liefst 48 stemlocaties. Eén daarvan is boekhandel Venstra in het Stadshart. Hier werkt de 19-jarige Bente vandaag op het stembureau en dat is best wel bijzonder. Zij is de allerjongste medewerker in heel Amstelveen.

 

"Het leek me eigenlijk wel heel leuk om achter de schermen te kijken. Er zitten toch meer regeltjes achter dan je denkt." Tot nu toe is de jonge Amstelveense tevreden. "Ik vind dat het goed verloopt en dat het zeker vandaag, met corona, heel erg soepel gaat."

 

Bente mag dan wel de jongste zijn maar ze is zeker niet de enige onervaren medewerker. Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen is blij met de samenstelling van de stembureaus. "Ik vind dat fantastisch. Dat doen we eigenlijk al jaren, proberen om een mix te hebben van mensen met wat meer ervaring en mensen zonder ervaring. Het is mooi dat we er in geslaagd zijn dit jaar om heel veel jongere mensen in de stembureaus te laten werken."

Digibende: van 'mislukt voelen' naar digitale held

Nieuw Legmeer: IJburg-achtig
stadje in Amstelveen

Wij gaan AAN!

Wij gaan AAN!

Het Amstelveense college van B & W gaat de gemeenteraad voorstellen om €60.000,- subsidie toe te kennen aan AAN! Amstelveen.  Bestuur en vrijwilligers van de Stichting AAN! zijn blij met het vertrouwen dat het college hiermee toont in ons nieuwe frisse omroepinitiatief. 

 

Met deze steun kunnen we echt AAN! Achter de schermen is de afgelopen maanden al druk gewerkt om onze omroep op te tuigen. Sinds de oprichting in december is al een aantal journalistieke producties geleverd en zijn we op vijf social mediakanalen actief. De afgelopen sneeuw- en ijsperiode leende zich bijzonder om Amstelveners kennis te laten maken met onze nieuwe digitale omroep. Door inzet van alle social media maakten veel Amstelveners kennis met AAN!  Vooral de jongere doelgroep wist ons te vinden. Zo werden we op TikTok 350.000 keer bekeken.

Als de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel, kunnen wij de samenwerking met NH definitief gaan vormgeven. AAN! gaat de komende tijd zorgen dat er bij een goedkeuring van de gemeenteraad snel kan worden doorgeschakeld naar een dagelijkse onafhankelijke nieuwsvoorziening in de stijl die AAN! voor ogen heeft. Samenwerking met andere partijen dan NH Media en de VU liggen daarbij voor de hand om snel te kunnen opschalen en de visie van AAN! te realiseren.

Vier dagen schaatsplezier in beeld

Schaastsen op de Poel

Jongerencentrum is niet altijd
geschikte locatie voor no-bullshitgeneratie

De Keet in de jaren tachtig

Even voorstellen:

WIJ ZIJN:

#NIEUW

Een nieuw lokaal initiatief om Amstelveners te informeren en te (laten) horen.

#AMSTELVEENS

De mensen achter AAN! hebben allemaal binding met Amstelveen.

#JONG

AAN! is door een groep jonge mensen opgezet en wordt ondersteund door ervaring. 

#ONLINE

AAN! staat voor vernieuwing en focust zich op het online verspreiden van verhalen. 

#VERFRISSEND

Nieuwe journalistieke inzichten, platformen en technieken worden omarmd. 

#DUURZAAM

Ook AAN! wil een steentje bijdragen om tot een duurzame leef- en werkomgeving te komen. 

#PROFESSIONEEL

AAN! heeft kennis en kunde in huis in samenwerking met NH Media. 

Een lokale omroep:

  • Maakt nieuws
  • Is professioneel
  • Werkt lokaal en regionaal samen
  • Staat in contact en verbinding met iedereen
  • Is onafhankelijk en zorgt dat de continuiteit wordt gewaarborgd

.

Waarom een nieuwe omroep?

De gemeente Amstelveen en haar samenstelling verandert. Ook verandert het medialandschap. 

 

Om snel en fris te kunnen anticiperen op de veranderingen is een jonge organisatie nodig die vlot op de veranderingen kan inspelen.

 

Dit moet overigens wel gebeuren zonder dat het mensen uitsluit. Vernieuwing moet niet ten koste gaan van bereik richting bijvoorbeeld oudere Amstelveners. 

 

Om ons doel te bereiken werken we met enthousiaste Amstelveners die graag met hun poten in de klei staan. Want als lokale omroep kan je pas het verschil maken als je daadwerkelijk deelnemer bent aan de lokale samenleving.

 

Samenwerken

AAN! wil ook het platform zijn voor andere partijen om samen te werken. Wij hebben geen ego en geven onze partners de ruimte die hen toekomt. Zo zijn we trots op de aanstaande samenwerking met de VU die ons in staat stelt jonge journalisten in opleiding te helpen zich in de praktijk te ontwikkelen.

De meeste power geeft de intensieve samenwerking met NH Media. De technische en redactionele ondersteuning vanuit een hooggewaardeerd en professioneel mediabedrijf is essentieel om jonge Amstelveense mediamakers een kans te geven. Juist op het gebied van lokaal talent opleiden en lokale omroepen ondersteunen speelt NH Media een voortrekkersrol in Nederland. AAN! sluit graag bij deze ambities aan. 

Voordeel is dat NH al veel mensen van de AAN!-werkvloer kent. Begin 2020 werd al op een bijzonder prettige manier samengewerkt. Deze vruchtbare samenwerking kan dankzij het oprichten van AAN! een vervolg krijgen.   

Onze partners:

Overal en altijd

Online

AAN! is een online omroep. Al onze uitingen worden op het juiste online platform aangeboden. En streamen van telefoon naar het beeldscherm in de woonkamer gaat tegenwoordig heel gemakkelijk. 

Socials

Elke doelgroep gebruikt z'n eigen sociale media. Daarom zijn wij op alle socials die ertoe doen aanwezig en durven ook te experimenteren met nieuwe platformen.

Video

Onze specialiteit blijft video. Daar zijn we goed in. Maar als nieuws zich minder leent voor bewegend beeld, schrijven we net zo gemakkelijk een journalistiek artikel of maken een podcast.

Locatie

Geen dure studio's en redactieruimtes voor ons. Vanuit huis werken kan gemakkelijk en als we een discussieprogramma willen maken komen wij naar de mensen toe.

Community

AAN! gaat niet alleen zenden maar ook ontvangen. Door het opzetten van een lokaal burgerpanel willen wij nog beter op de nieuwsbehoefte van de Amstelvener inspringen. 

On demand

Wij maken geen radio maar wel audioproducties zoals podcasts. De huidige tijd vraagt dat ons nieuws 'on demand' wordt aangeboden en niet lineair.

Vragen en antwoorden...

Tijdens een Microsoft Teamssessie met leden van de Amstelveense commissie Burger en Samenleving hebben wij -de Stichting AAN!- ons donderdag 14 januari 2021 gepresenteerd. Dat deden wij met het filmpje dat bovenaan deze site staat en met een mondelinge toelichting. Natuurlijk was er ook ruimte voor vragen. Die vragen hebben wij geclusterd naar onderstaande onderwerpen.

Willen jullie samenwerken met RTVA?

Wij sluiten geen enkele vorm van samenwerking uit. Ook niet met RTVA. Relevant is het draagvlak en daarbij moeten we wel eerlijk zijn. AAN! is opgericht door de voormalige redactie van RTVA omdat er grote verschillen in visie waren. Wij willen graag samenwerken met partijen die qua visie grotendeels ook op onze golflengte zitten. Dat moet dan gebeuren op basis van gelijkwaardigheid. Maar we willen eerst dat de samenwerking met NH als een huis staat. Daarna willen we met iedereen praten.

Gaan jullie nieuws brengen op TV?

Ja. Om een kanaal te verkrijgen via bijvoorbeeld Ziggo of KPN is een licentie nodig. Die hebben wij niet. Maar onze partner NH heeft wel een frequentie bij deze providers. NH zal -vanuit onze samenwerking- met een Amstelveen Magazine komen op het kanaal van NH. Wij de content, NH het medium.

Kunnen jullie het 'samen met de samenleving nieuwsmaken' toelichten?

Naast dat we met onze poten in de Amstelveense klei staan, willen we de Amstelvener actief benaderen via een burgerpanel. Dit wordt een vaste groep Amstelveners (waar iedere Amstelvener zich bij kan aansluiten) waaraan regelmatig wordt gevraagd wat er leeft en hoe zij over actuele zaken denken. Vanuit deze input kunnen interviews en reportages worden gemaakt. Het zijn dus niet meer alleen de redacteuren die met input komen. AAN! maken we samen met alle Amstelveners.

Waarom zijn jullie nu pas online gegaan en niet eerder?

Om een nieuwsorganisatie -zoals wij voor ogen hebben- op te tuigen is tijd en ook geld nodig. Daarom brengen we op het ogenblik ook nog geen nieuws. Achter de schermen wordt met vrijwilligers druk gewerkt om alles voor elkaar te boksen. Daarnaast moeten wij onze partner NH toch enige garanties kunnen bieden. Pas als wij onze partner een gedegen samenwerking kunnen beloven, kunnen we alles in stroomversnelling brengen.

Waarin onderscheidt AAN zich van RTVA?

Wij willen geen flauw aftreksel zijn van een landelijke omroep. Er zijn genoeg praatprogramma’s. Wij willen lokaal betekenis hebben vanuit een journalistieke insteek. Relevant voor Amstelveen. Wij zijn een moderne digitale omroep die de nadruk legt op nieuws vergaren samen met iedere Amstelvener. Dit nieuws vergaren gebeurt niet vanuit een kantoor. We gaan werken vanuit buurthuizen, bibliotheken, horecagelegenheden en andere openbare ruimtes. En op straat, want daar gebeurt het. Als omroep willen wij niet alleen zenden, maar ook ontvangen. Nieuwe digitale ontwikkelingen volgens we op de voet en omarmen we. Daarin willen we voorloper zijn. Daarnaast is opleiden van jong talent speerpunt bij ons. Daarin kunnen uitblinken omdat we samenwerkingsverband met de professionals van NH Media.

 

Journalistiek

Geen spreekpop

AAN! wil geen spreekpop worden van de politiek maar ook niet van de burger. Wij geven de burger echter wel hetzelfde podium als de politiek. Feiten en meningen worden op dat podium naast elkaar gelegd. AAN! pleegt hoor en wederhoor. Dat is onze belangrijke maatschappelijke functie.

 

Partijen voortrekken doen we niet en een politieke kleur hebben we ook niet. Het is niet voor niets dat ons logo een kleur gebruikt die bij geen enkele Amstelveense politieke partij is terug te vinden. In ons redactieteam is iedereen welkom, behalve mensen die betrokken zijn binnen de Amstelveense politiek. Dit om alle schijn te voorkomen. Wij zijn brengers van verhalen en doen dat onafhankelijk met heel veel passie, inzet en plezier. Niets meer en niets minder.  

Onderzoek

Binnen AAN! komt er ook ruimte voor onderzoeksjournalistiek. Er zijn binnen Amstelveen voldoende thema's die verdieping verdienen. Deze thema's moeten echter wel nauwkeurig onder handen worden genomen. En dat kost tijd. Tijd die binnen de huidige lokale journalistiek zeer schaars is. 

De onderzoekprojecten van AAN! worden daarom losstaande trajecten die worden begeleid door de professionals die in dienst zijn van AAN! en NH Media. Vrijwilligers en/of studenten van de VU, School voor Journalistiek Utrecht of Windesheim Zwolle kunnen dan specifiek worden vrijgemaakt om zich op een onderzoek te storten. Voor deze projecten wordt financiële ondersteuning gezocht bij bijvoorbeeld het lokale mediafonds of de landelijke regelingen voor lokale journalistieke projecten. 

112-berichtgeving

Niet elke valpartij met een fiets wordt vermeld op de kanalen van AAN! Wel vinden wij het belangrijk dat burgers worden geïnformeerd over calamiteiten en grotere incidenten. Op de redactie wordt gewogen wanneer een 112-bericht van belang is voor de Amstelvener. Daarbij willen wij ook duidelijk een preventieve rol spelen. AAN! moet de reden zijn om niet te gaan kijken. Zo kunnen hulpdiensten hun werk zo veel als mogelijk ongestoord doen.  

Werk in uitvoering

Achter de schermen wordt al druk gewerkt om snel van start te kunnen gaan. Zo staan er bij NH Media een website en een app in de steigers. De app beschikt over zogenoemde push-notificaties en is helemaal bij de tijd. De platformen waarmee AAN! aan de slag wil gaan zijn:

website

app

social media

podcast

burgerpanel

Onze app:

De getoonde screenshots zijn voorbeelden. Het definitieve eindresultaat kan nog afwijken. 

In progress

Opleiden

Het opleiden van jong mediatalent is bij AAN! een van de speerpunten. Dat blijkt wel uit de samenwerkingen met NH Media en de VU. Voor de studenten van de VU moet AAN! de plek zijn om vlieguren te maken. Een student kan over nog zoveel talent beschikken, zonder aantoonbare ervaring is het lastig binnenkomen bij gerenomeerde mediabedrijven.

 

AAN! en NH Media gaan deze talenten begeleiden en helpen hun mediadromen te verwezenlijken. Juist door een jonge en frisse omroep te zijn kunnen we inspringen op de nieuwste mediatrends en -ontwikkelingen. Binnen NH Media is ook speciaal een opleidingscoördinator aangesteld om aan de slag te gaan met studenten en vrijwilligers. Het enthousiasme van de eerste Amstelveense talenten die gaan worden begeleid door NH spat er in ieder geval vanaf. 

Ontmoeten op locatie

De redacteuren van AAN! zullen veel op locatie gaan werken. De bibliotheek, het wijkcentrum of zelfs het café zijn prima plekken om te luisteren naar de Amstelvener. Op straat hoor je wat er speelt, niet achter je bureaustoel!

Ontvangen

Bij AAN! zijn wij van mening dat een omroep niet alleen moet zenden. Binnen het vernieuwde medialandschap zijn er genoeg mogelijkheden om ook te ontvangen. Interactie via burgerpanel en sociale media zijn voor AAN! heel belangrijk. 

Werken volgens de regels

Ondanks dat AAN! geen uitzendlicentie heeft, gaan wij toch werken volgens de landelijke regels die voor lokale omroepen gelden. Deze regels hebben bijvoorbeeld betrekking op sluikreclame. Maar ook het hebben van een Publieks Bepalend Orgaan (PBO). Hiervoor staat een divers gezelschap al in de coulissen. 

Meedoen met AAN!

Wij vinden het superleuk als je met ons wilt meedoen. Er is altijd wel een plekje te  vinden bij onze nieuwe lokale digitale omroep. Vul het formulier hieronder in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op. 

[wpforms id="35"]