HomePolitiekBbAPoppetjes wethoudersposten lijken essentieel te worden bij formatie college

Poppetjes wethoudersposten lijken essentieel te worden bij formatie college

AMSTELVEEN – De invulling van de wethouders en portefeuilles lijkt essentieel te worden bij de formatie van een nieuw Amstelveens college. De verkiezingsuitslag rechtvaardigt een college van VVD-D66-bbA. Toch kan de ervaring van PvdA’er Marijn van Ballegooien weleens zorgen dat onervarenheid van Goed voor Amstelveen (GVA) een minder groot obstakel is voor een college van VVD-D66-PvdA en GVA.

Van Ballengooien heeft zich de afgelopen vier jaar prima gemanifesteerd binnen het sociale domein. De wethouder wordt binnen het lokale werkveld door velen gewaardeerd. De PvdA’er laat een duidelijk sociaal gezicht zien. Dat hij deze sociale taken weer op zich neemt bij eventuele collegedeelname lijkt een zekerheidje. VVD en D66 kunnen zich dan profileren op andere portefeuilles.

Goed voor Amstelveen

Het is aannemelijk dat GVA met ‘slechts’ twee zetels genoegen neemt met minder zware portefeuilles die wel het verkiezingsprogramma van de nieuwe partij ondersteunen. Met zaken als Dierenwelzijn en Participatie (aangevuld met twee andere portefeuilles) zou GVA lijsttrekker Jacqueline Höcker (de logische kandidaatwethouder) best weleens tevreden kunnen zijn.

Lees ook VVD en D66 gaan praten met bbA, PvdA en GVA voor vorming nieuw college

Als zowel PvdA en GVA een wethouder leveren kunnen VVD en D66 de overige belangrijke portefeuilles verdelen met twee kandidaten per partij. Geen enkele partij heeft namelijk moeite met zes in plaats van vijf wethouders. Raat en Gordon keren vanzelfsprekend terug en zullen beiden een stevig takenpakket onder hun hoede nemen.

De grote vraag is of de eerste coalitiekandidaat bbA (Burgerbelangen Amstelveen) genoegen neemt met een pakket aan minder interessante portefeuilles. Daarnaast moet bbA ook een kandidaat naar voren schuiven waarmee de andere collegeleden door een deur kunnen.

Machtsblok

Poppetjes en portefeuilles zijn nu dus de inzet. Want met een beetje goede wil kan elke aangedragen combinatie succesvol zijn. Geen enkele partij zegt struikelblokken te zien. De keuze is dus aan de VVD en D66. Niet de winnaars van de verkiezingen maar nog steeds het grootste machtsblok in Amstelveen.

De combinaties die nu onderzocht worden:

VVD-D66-bbA (20 zetels)

VVD-D66-PvdA-GVA (20 zetels)

VVD-D66-bbA-PvdA (23 zetels)

Foto('s):piqsels
Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan is de redactionele AANvoerder van onze club. Al vanaf 1996 is hij Amstelveens journalist. Wilhelmis werkte onder meer voor het Amstelveens Nieuwsblad, Ajax Life en RTVA. Bij AAN! hoopt hij weer veel (jonge) mensen te begeleiden tijdens hun eerste verkenningen binnen de journalistiek. Zo af en toe schrijft-ie ook nog een stukkie of draait-ie plaatjes onder zijn pseudoniem DJ Appelmoes.

AANRADERS