HomeA9Politieke angst voor A9 als tweede drukke Amsterdamse rondweg

Politieke angst voor A9 als tweede drukke Amsterdamse rondweg

AMSTELVEEN – Binnen de Amstelveense politiek bestaat de angst dat de A9 op termijn gaat dienen als tweede ringweg voor Amsterdam. “Als de A9 als tweede rondweg gaat worden gebruikt, hadden we deze beter in z’n geheel kunnen overkappen,” zei burgerraadslid Henk Stoffels van de CU donderdagavond tijdens de commissievergadering Ruimte, Wonen en Natuur.

De plannen om de zuidelijke A10 tussen VU en Amstelpark af te waarderen en meer verkeer te laten gaan via de A5 en de A9 staan in het Verstedelijkingsconcept van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Binnen het regionale programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (SBaB) wordt er de komende tijd zelfs onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor deze variant.

Opvallend is dat binnen de tweede versie van het Verstedelijkingsconcept inderdaad een tweede rondweg staat ingetekend en dat de zuidelijk en westelijke A10 zijn vervaagd. Zowel college als raad willen dat deze voorspiegeling van zaken wordt aangepast.

Kneiterdrukke A9

“Het moet niet zo zijn dat Amsterdamse problemen op de naburige gemeenten worden afgewenteld,” neemt Paul Feenstra stelling namens de VVD. “We zitten natuurlijk niet te wachten op een kneiterdrukke A9 omdat het probleem van de A10 moet worden opgelost.”

“Het gebeurt niet veel, maar de VVD en de SP zijn het zowaar eens,” meldde Patrick Adriaans naar aanleiding van de woorden van Paul Feenstra. Ook de SP is voorstander van een krachtig gemeentelijk signaal richting de hoofdstad.

Het Amstelveense college stuurt binnenkort een reactie naar de MRA en wat veel Amstelveense partijen betreft kan die niet pittig genoeg zijn. Veel fracties vrezen dat Amstelveen zich door de grote bovenbuurman laat ringeloren en willen dit koste wat het kost voorkomen.

Aangepaste reactie

Het college heeft voorgesteld om met een nieuwe versie van de brief te komen waarin de angsten en grieven van de raad beter en scherper worden geformuleerd. Deze brief wordt woensdag 7 juli behandeld door de gemeenteraad.

Download hier de tweede versie van het Verstedelijkingsconcept van de MRA
Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS