HomeAmstelvenersPodcast Zondagmiddagcafé: 'Regenboogmensen worden weer terug de kast ingeduwd'

Podcast Zondagmiddagcafé: ‘Regenboogmensen worden weer terug de kast ingeduwd’

KEIZER KARELPARK – Het zijn twee echte Keizer Karelparkers: kapper Jan Bartels en Teo van Zelm. Beiden houden ze van hun buurtje en dragen ook hun steentje bij om de wijk leefbaar en leuk te houden. AAN! sprak tijdens het Zondagmiddagcafé in De Buurtkamer aan de Lindenlaan met het tweetal. Het resultaat is te beluisteren in onderstaande podcast.

Regenboogvlag

Van Zelm woont vanaf 1974 in Keizer Karelpark en Jan Bartels vestigde zich er al in 1960. Beiden hebben de wijk in de jaren zien veranderen. In positieve zin, maar helaas zijn sommige zaken ook minder geworden. In de podcast haalt Van Zelm een recente gebeurtenis aan. Bij kapper Bartels hing de regenboogvlag fier uit maar deze werd na een onbewaakt ogenblik omgekeerd aangetroffen in de vuilnisbak voor de barbershop.

Het is tekenend voor deze tijd waarbij agressie richting de regenbooggemeenschap schering en inslag is, volgens Van Zelm. Zelf is hij een ouder ‘lid’ en ook zijn generatiegenoten hebben te maken met weinig tolerantie. Bijvoorbeeld in verzorgingshuizen. “Het pestgedrag onder de bewoners is daar enorm,” laat Van Zelm weten. “Bewoners krijgen anonieme briefjes onder de deur geschoven met teksten als ‘Jouw kleinzoon is een vieze homo’.”

De Roze loper

Volgens Van Zelm wordt er nog te weinig over deze problemen gepraat. “Mensen worden gewoon weer terug de kast ingeduwd.” Gelukkig zijn er wel positieve ontwikkelingen. Zo bestaat er het keurmerk De Roze Loper. De organisatie achter dit keurmerk bevordert binnen zorginstellingen en welzijnsorganisaties sociale acceptatie van seksuele diversiteit en aandacht voor eventuele problematiek van oudere LHBT’s. Alle Amstelveense instellingen hebben dit keurmerk.

In de podcast onder leiding van Ernst Jan Wilhelmis komen nog veel meer zaken aan bod. Zo zijn Bartels en Van Zelm zeer te spreken over de verkeerssituatie op de Van der Hooplaan. De aanleg van diverse rotondes heeft gezorgd voor minder ongelukken. Ook de etalage van Bartels komt aan bod. Veel Amstelveense kunstenaars exposeren hier regelmatig en op het ogenblik bestaat er een wachtlijst van negen maanden om achter de ramen bij Bartels te hangen. Luister!

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS