HomeWonenPlan: 'Grond onder woning pas kopen als je het kan betalen'

Plan: ‘Grond onder woning pas kopen als je het kan betalen’

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft een intentieovereenkomst gesloten met gebiedsontwikkelaar AM en de Rabobank om de financiering van een koopwoning voor een grotere doelgroep mogelijk te maken. “We werken een constructie uit waarin de koper de grondcomponent van de woning niet hoeft mee te financieren”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “De te financieren koopprijs wordt hierdoor lager zodat het voor meer mensen mogelijk wordt een lening te krijgen voor een koopwoning.”

Veel potentiële kopers lopen tegen het probleem aan dat ze geen financiering kunnen krijgen terwijl ze de woonlasten prima zouden kunnen betalen. “De uit te werken financieringswijze betekent dat de koop van de grond wordt uitgesteld totdat je het kunt betalen. In eerste instantie word je alleen eigenaar van de stenen en niet de grond. Voor de grond betaal je een rente gelijk aan de hypotheekrente. Het lijkt op een tijdelijke erfpachtconstructie”, legt Ellermeijer uit.

Intentieovereenkomst

De gemeente, AM en de Rabobank hebben afgesproken om het plan verder uit te werken in samenwerking met Stichting Opmaat. In de loop van 2022 moet er een product zijn waarmee mensen makkelijker een betaalbare woning kunnen kopen.

Nieuwbouwprojecten

Volgens de plannen wordt de constructie toegepast bij nieuwbouwprojecten. Als mogelijke pilot wordt gedacht aan het nieuwbouwproject aan de Groen van Prinstererlaan. Als de pilot succesvol is kan het navolging vinden bij andere projecten in Amstelveen.


Volgens Ellermeijer vloeit de intentieovereenkomst voort uit de Woonagenda 2020-2023, waarin het woonbeleid van de gemeente is uitgestippeld. “Een belangrijk punt uit de woonagenda is de beschikbaarheid van meer koopwoningen voor starters en jongeren”, zegt Ellermeijer. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS