HomeAmstelvenersOver drie jaar moet (bijna) elke Amstelvener eindelijk toegang hebben tot glasvezel

Over drie jaar moet (bijna) elke Amstelvener eindelijk toegang hebben tot glasvezel

AMSTELVEEN – Het heeft even geduurd, maar over drie jaar moet zo goed als iedere Amstelvener beschikking hebben over een glasvezelaansluiting. Op het ogenblik is Ziggo nog alleenheerser als het gaat om snel consumenten-internet in Amstelveen.

In tegenstelling tot omliggende gemeenten zoals Uithoorn en Aalsmeer heeft Amstelveen nog geen glasvezelnetwerk voor de consumentenmarkt. In Amstelveen zijn internetters die snel data willen binnenhalen aangewezen op Ziggo. Supersnel data versturen zoals dat wel bij glasvezel kan, is echter niet mogelijk via de kabel.

KPN gaat het netwerk in Amstelveen aanleggen. Eerder was er een initiatief van E-fiber. Deze partij trok zich in mei 2020 echter terug nadat KPN aangaf ook een kabel te gaan aanleggen.

Eerste levensbehoefte

“Snel internet is een eerste levensbehoefte”, zegt verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer bij de start van aanleg afgelopen maandag. “Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Steeds meer functies in huis vereisen snel internet en goede wifi-verbindingen. Ook voor het onderwijs van onze kinderen en de digitale zorg aan huis is betrouwbaar, snel en stabiel internet van groot belang. Het is mooi dat een begin wordt gemaakt met de uitrol van glasvezel zodat in de komende jaren heel Amstelveen over een toekomstbestendige internetverbinding kan beschikken.”  

Volgens regiodirecteur KPN Willem Offerhaus hoeven inwoners zich niet al te grote zorgen te maken over overlast bij de aanleg: “Er is een goede samenwerking met de gemeente en lokale woningcorporaties zoals Eigen Haard. Hierdoor kijken we uit naar voorspoedige werkzaamheden met minimale overlast voor de bewoners en weinig complicaties voor de uitvoerders.”

Eerst Bankras en Kostverloren

Begin mei 2022 zijn de huisaansluitingen in de wijk Bankras en Kostverloren voltooid. Hierna volgen de wijken Elsrijk, Keizer Karelpark en Groenelaan. De planning is om heel Amstelveen in ongeveer drie jaar op glasvezel te hebben aangesloten.

De aanleg van het netwerk vindt in de openbare grond plaats, maar ook op percelen en in woningen. Bewoners worden door KPN en de aannemer vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. De gemeente treedt op als toezichthouder. Voor het buitengebied (Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos) is KPN in gesprek met Getnet.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS