HomeAANdachtOud worden in Amstelveen: 'Ik heb hier alles wat ik nodig heb'

Oud worden in Amstelveen: ‘Ik heb hier alles wat ik nodig heb’

AMSTELVEEN – Een grote studentencampus, expats, gezinnen en 65-plussers. Amstelveen is een enorm diverse gemeente, en elke groep heeft eigen belangen en verlangens. Deze week staan de ouderen centraal bij AAN! Amstelveen. Hoe is het om als 70-plusser in Amstelveen te leven?

De redactie van AAN! Amstelveen sprak de 74-jarige Jules Theeboom. We hadden afgesproken in het restaurant onder zijn appartementencomplex vlakbij het Stadshart, waar hij regelmatig te vinden is. Hij was gisteren blijkbaar al even langsgelopen om te reserveren voor ons in het vrijwel lege restaurant. Bij binnenkomst werden wij hartelijk ontvangen door al het personeel dat ‘Jules’ al aardig goed blijkt te kennen.

Jules woont sinds twee jaar weer in Amstelveen in zijn eigen appartement, waar hij sinds kort samen met zijn vriendin zetelt. Na twintig jaar in Uithoorn te hebben gewoond, wilde Jules toch weer graag terug naar de plek waar hij vanaf zijn twintigste heeft geleefd. “Amstelveen is gewoon enorm prettig om te wonen. Je bent snel in de natuur, het is druk genoeg en ben daarna ook snel op mijn werk. Uithoorn heeft nooit echt thuis gevoeld en in Amsterdam zou ik nu ook niet meer willen wonen. Ik heb alles wat ik nodig heb hier.”

Een normale dag

“Elke ochtend sta ik 06.00 uur op om de krant te lezen en vanaf 08.00 uur ga ik op pad naar mijn werk, tien minuten hier vandaan. Ik ben het inmiddels langzaam aan het afbouwen, want ik word volgend jaar 75 jaar, dus dan is het wel mooi geweest. Ik zit nu nog in het Raad van Bestuur, waar ik enorm druk mee ben en het nog erg naar mijn zin heb,” zegt Jules vol energie.

Hij vervolgt: “Na de lunch ga ik meestal naar het Gelderlandplein, waar dagelijks nog veel oude vrienden van vroeger, zoals van de tennisclub ALTC Overburg, nu bekend als De Aemstelburgh, te vinden zijn. Hier ga ik een beetje koffie drinken en bijpraten. Er is eigenlijk altijd wel iemand te vinden daar. Rond 16.00 uur ga ik weer naar huis, om nog een paar mails bij te werken en eindig ik mijn dag op de bank met Netflix aan. Het liefst is dit een goede Spaanse serie, want op TV is nu niet meer zoveel boeiends te kijken.”

Daarnaast is Jules songtekstschrijver. “Dit is puur als hobby. Andere artiesten hebben hele teams om zich heen, maar dat heb ik niet. Het is dus mooi meegenomen als de liedjes echt worden opgenomen, maar dit is niet per se de intentie.” Jules heeft onder andere liedjes geschreven voor Danny Braaf, Sandy en Robert Leroy.

Niks te klagen

Over Amstelveen: “De gemeente heeft in mijn ervaring alles goed geregeld voor onze leeftijdsgroep. Ik zou niet meer weg willen hier, denk ik. Het enige wat ze zouden kunnen verbeteren is het verlagen van de parkeerkosten hier in de buurt. Hier betaal je nu namelijk standaard 16 euro, of je er nou vier uur of vier minuten staat.” 

Eveliene Quaijtaal
Eveliene Quaijtaal
Eveliene is 20 jaar en komt oorspronkelijk uit Breda. Sinds 2020 woont ze echter in de regio Groot Amsterdam en volgt de studie Media & Journalistiek aan de Vrije Universiteit.

AANRADERS