Home Wonen Opkoopbescherming Amstelveen alleen effectief voor (kleine) appartementen

Opkoopbescherming Amstelveen alleen effectief voor (kleine) appartementen

AMSTELVEEN – De opkoopbescherming die in Amstelveen gaat worden ingevoerd blijkt alleen effectief voor kleine en goedkope appartementen. Voor huizen met een WOZ-waarde onder de 421.000 euro gaat per 1 juli een zelfbewoningsplicht van vier jaar gelden in onze gemeente. Uit een proef op de som van AAN! blijkt dat dit op het ogenblik maar voor één laagbouwwoning die te koop wordt aanboden geldt.

De desbetreffende laagbouwwoning die als enige onder de WOZ-grens van 421.000 euro valt is een seniorenwoning aan Scherpenhof in Middenhoven. Het gaat om een huisje van 85m2 met twee slaapkamers. Alle eengezinswoningen met een tuintje in Amstelveen vallen (op het ogenblik) boven de WOZ-grens.

1 op de 3 goedkope woningen opgekocht

De opkoopbescherming is overigens ingesteld om starters en middeninkomens gemakkelijker aan een woning binnen de gemeentegrenzen te helpen. Op dit moment wordt gemiddeld 1 op de 3 woningen in het goedkope en middeldure segment opgekocht en getransformeerd tot dure huurwoning.

Bij de meeste nieuwbouwhuizen die nog gebouwd worden, bestaat de verplichting om er als koper zelf te gaan wonen al. Verhuren mag overigens wel aan eerste- of tweedegraadsfamilieleden. Ook mag de woning tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld in verband met een verblijf in het buitenland. Dat is ook het geval als de woonruimte verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Hiervoor is wel een vergunning nodig.

Lees ook: Opkoopbescherming voor woningen tot 411.000 euro (woz)

De WOZ-grens wordt ieder jaar geïndexeerd. Zowel het effect van de opkoopbescherming als de hoogte van de WOZ-grens wordt in de tweede helft van dit jaar geëvalueerd. 

Mobiele versie afsluiten