HomeOnderwijsOpen dagen middelbare scholen blijven online ondanks versoepelingen

Open dagen middelbare scholen blijven online ondanks versoepelingen

Ondanks de versoepelingen van de coronamaatrdegelen zit er ook dit jaar een fysiek bezoekje voor leerlingen van groep 8 aan de te kiezen middelbare school niet in. In heel Amstelveen hebben college’s onderling afgesproken de open dagen, net als vorig jaar, digitaal te verzorgen om zo het risico op verdere besmettingen zo klein mogelijk te houden.

Afgelopen dinsdag kondigde premier Rutte tijdens de persconferentie een aantal versoepelingen aan van de corona maatregelen, die het bezoek van groep 8 leerlingen aan middelbare scholen weer mogelijk maakt. Toch wordt daar op dit moment niet voor gekozen, omdat het tekort dag is om de plannen helemaal om te gooien en de scholen die afspraak nou eenmaal onderling hebben gemaakt. En dus wordt voor de tweede jaargang alles op alles gezet om online een zo goed mogelijk beeld van de school te schetsen.

HWC pakt uit met een heuse open dag-app compleet met push-berichten 

Het Hermann Wesselink College zet daarbij onder meer een heuse open dag-app in compleet met pushberichten met de laatste informatie over de open dagen. “Maar we hebben ook een speciale film laten maken”, zo vertelt teamleider Matthijs Ran van het HWC. “Daarin wordt een impressie gegeven van de school en zien we leerlingen die medewerkers en docenten interviewen over onderwerpen als tweetalig onderwijs, kunst en cultuur en wereldburgerschap.”

Panta Rhei biedt VIP-rondleidingen

Ook bij Panta Rhei, een school voor VMBO, Mavo en ISK, doen ze hun best en wordt er, in samenwerking met RTV Amstelveen, een complete uitzending verricht vanuit een tv-studio. “Vanuit een soort huiskamer-setting vertellen leerlingen onder meer hoe zij de overgang hebben ervaren van groep 8 naar het Panta Rhei”, zo laat een woordvoerder weten, “En vertellen docenten over hoe het er hier op school aan toe gaat.” 

“Vaak kiezen leerlingen hun school op basis van het gevoel dat ze krijgen, als ze fysiek in zo’n gebouw rondlopen”

Michel Mohr, conrector Amstelveen College

Overigens wordt er op het Panta Rhei op kleine schaal voor aankomend VMBO-leerlingen toch een mogelijkheid gegeven een fysiek bezoek te brengen. “Juist voor deze groep is het belangrijk toch even een gevoel te krijgen bij het gebouw en de docenten die er rondlopen om zich er uiteindelijk thuis te kunnen voelen”, zo vertelt een woordvoerder. Op aanvraag kan een geïnteresseerde leerling, samen met een ouder, dan een zogeheten VIP-rondleiding krijgen en onder begeleiding van een docent een half uurtje door het gebouw zwerven. 

Online lesjesmiddagen en een live-event op het Amstelveen College

Om virtueel vast een voorproefje te krijgen van de verschillende vakken op het Amstelveen College kunnen geïnteresseerden online ‘lesjesmiddagen’ volgen. Daarnaast wordt er een online te volgen live-event georganiseerd waarbij de de plus-profielen, de verschillende studierichtingen en het open podium aan bod komen. Ook wordt de kijker virtueel door een aantal leerlingen bij de hand genomen en door het gebouw geloodst. “Vaak kiezen leerlingen hun school op basis van het gevoel dat ze krijgen als ze fysiek in zo’n gebouw rondlopen”, zo vertelt conrector Michel Mohr. “Dat dit door de omstandigheden ook dit jaar niet kan, blijft een gemis maar door in het online live event verschillende leerlingen en docenten aan het woord te laten, kun je toch een goed beeld krijgen van de sfeer hier op school.” 

Keizer Karel College: ronde tafelgesprek met leerlingen en docenten

Het Keizer Karel College kiest voor een geheel eigen vorm: een zogeheten ‘ronde tafel gesprek’ met leerlingen en docenten in de hoofdrol. Via de gefilmde conversatie, waarbij de leerlingen in gesprek gaan met docenten, moet de kijker een goed beeld krijgen van de school. De conversatie wordt verder afgewisseld met informatieve filmpjes waarin de leerlingen in spee ondermeer door het nog in aanbouw zijnde nieuwe pand worden meegenomen. “In onze hele presentatie speelt de leerling de hoofdrol”, zo vertelt Hannah van Soelen van de communicatie-afdeling. “Zo willen we duidelijk maken dat bij ons de leerling centraal staat.” 

Online steeds meer bedreven

Nu voor de tweede keer de scholen zijn aangewezen op het online organiseren van de open dagen, worden de college’s er ook steeds meer bedreven in. Zo is het spontaan fysiek even aanschieten van een docent op een open dag inmiddels vakkundig vervangen door beschikbaar gestelde Team- of Zoom-gesprekjes. En kan er na de presentaties toch even 1-op-1 gebabbeld worden met een docent voor wat aanvullende informatie. Verder zegt Matthijs Ran van het Hermann Wesselink Collega dit jaar een veel betere presentatie-film in huis te hebben vergeleken met die van vorig jaar. “Ook toen hadden we een film gemaakt”, vertelt Ran, “maar die was toch wat statisch en uitgebreid. Die van dit jaar is kwalitatief toch een stuk beter.” En zo wordt er door de college’s van Amstelveen het beste van gemaakt tijdens de open dagen, maar toch allemaal in de hoop dat volgend jaar dan weer de fysieke deuren geopend kunnen worden. 

Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS