AMSTELVEEN – Amstelveen wordt al ruim vijftig jaar in tweeën gedeeld door rijksweg A9. Even leek het erop dat ondertunneling van de snelweg weer voor een samensmelting zou zorgen. Omdat de bijdrage die het Rijk verlangde volgens de Amstelveense gemeenteraad te hoog was, werd een aantal jaar geleden gekozen voor een gedeeltelijke overkapping van de weg.
De werkzaamheden aan de A9 gaan de komende vijf jaar een zware wissel op Amstelveen trekken. Ook zwelt de kritiek op het besluit om niet volledig te ondertunnelen langzaam maar zeker weer aan. Zelfs door politieke partijen die destijds voor gedeeltelijke ondertunneling hebben gestemd.
Ordinaire snelwegverbreding
Zo denkt de fractie van GroenLinks nu anders. “Er is met een te korte termijnvisie gedacht,” zegt fractievoorzitter Lennart de Looze. “Achteraf is het echt wel een gemiste kans voor Amstelveen,” stelt De Looze die wijst op de geluidsoverlast en de luchtkwaliteit. “Al die voordelen zijn nu weggevallen. Wat blijft er over? Een ordinaire snelwegverbreding waar Amstelveen zelf niets aan heeft.
Wethouder Herbert Raat die destijds nauw bij de plannen van verbreding en gedeeltelijke overkapping was betrokken, denkt nog steeds dat er een goede beslissing is gemaakt: ”Alles afwegende denk ik dat wij in Amstelveen een hele goede uitkomst hebben. We een snelweg die zes meter onder de weg gaat, drie overkappingen waar we wat aan hebben en Amstelveen is niet failliet.”
Bekijk het eerste deel van het tweeluik Op weg naar een verbrede A9: de beloofde tunnel die niet kwam.
Klik hier voor het tweede deel: Op weg naar een verbrede A9 (2): ‘Vijf jaar bouwput’